preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 6. 5. 2015. 12:37 | RSS

Nova generacija GÉANT projekta

Početkom svibnja pokrenuta je nova generacija GÉANT projekta – GÉANT4, koji će se odvijati pod okriljem FPA-e (engl. Framework Partnership Agreement) u više faza, a trajat će sedam godina. Prva faza projekta imat će službeni naziv GÉANT4 SGA1 (Specific Grant Agreement 1) i trajat će 12 mjeseci (od 1. svibnja 2015. godine do 30. travnja 2016. godine). Nakon toga slijede SGA2 i SGA3 u trajanju od po tri godine svaki.

GÉANT projekt narastao je kroz svoje iteracije (GN2, GN3, GN3plus) te danas uz nagrađenu 500 Gbps fizičku mrežu sadrži i portfolio naprednih, korisnički orijentiranih usluga koje pomiču granice mrežnih tehnologija.  GÉANT mreža je napredna paneuropska akademska i istraživačka mreža (Multi-gigabit PanEuropean Research and Education Network) koja na vlastitoj optičkoj infrastrukturi osigurava međusobnu povezanost europskih akademskih i istraživačkih mreža kapacitetima i do 500Gbit/s te povezanost Europe s drugim kontinentima. GÉANT mreža trenutno povezuje više od 50 milijuna korisnika u 10.000 ustanova diljem Europe.

Već gotovo 15 godina, nacionalne istraživačke i obrazovne mreže (NREN) zajedničkim snagama predstavljaju vitalni dio europske e-infrastrukturne strategije pružajući povezivost velikih brzina potrebnih za dijeljenje, dostupnost i obradu goleme količine podataka. Podaci su to generirani i neophodni za razne istraživačke i obrazovne zajednice iz područja kao što su fizika čestica, bioinformatika, promatranje Zemlje, istraživanje lijekova, umjetnost i kultura.

GÉANT4 projekt je kao dio GÉANT2020 okvirnog partnerskog ugovora financiran sredstvima Europske Unije kroz program Obzor2020, Okvirnog programa za istraživanja i inovacije (2014-2020). U projektu će sudjelovati 40 partnera, europskih akademskih i istraživačkih mreža, pod vodstvom organizacije GÉANT. Organizacija GÉANT je formalno uspostavljena 7. listopada 2014. na sastanku u Berlinu udruživanjem organizacija TERENA i DANTE, kao odgovor na zahtjev zajednice europskih akademskih i istraživačkih mreža za racionalizacijom upravljačkih struktura GÉANT projekta i organizacije TERENA. Osim servisa internetske povezanosti, GÉANT osigurava i niz naprednih mrežnih servisa kao što su eduroam, EduGAIN, perfSONAR, Multidomain Virtual Private Network (MD VPN) i dr.

Nova generacija projekta GÉANT4 donosi poboljšanja u svim područjima relevantnim za osiguranje kontinuirane nadogradnje mreže GÉANT, a u središte stavlja istraživanje i razvoj novih mrežnih usluga usmjerenih na korisnike.

CARNet je službeni predstavnik Hrvatske u projektu, te na njemu radi u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom - Srce, koji u projektu sudjeluje u svojstvu treće strane (Third Party). CARNet je i u novoj generaciji projekta nastavio s aktivnim doprinosom te će uz veliki broj zaposlenika koji sudjeluju na projektu Ivana Golub biti voditeljica projektne aktivnosti SA4 (Activity Leader). Veliko povjerenje ukazano je hrvatskim predstavnicima koje će također biti i voditelji zadataka (Task Leader). Tako će Branko Radojević iz CARNeta voditi SA7, Damir Regvart iz CARNeta JRA1, a Miroslav Milinović iz Srca SA5. Ivan Marić (Srce) član je nove uprave organizacije GÉANT.


 
preskoči na navigaciju