preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 12. 2. 2015. 10:21 | RSS

Završio projekt ICT Curricula

Na završnoj konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati projekta ICT Curricula - „Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikula u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju“. Projekt je započeo u kolovozu 2013. godine, a razvijen je u suradnji Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, Agencije za odgoj i obrazovanje, Otvorenog učilišta Algebra i Hrvatskog informatičkog zbora.

Tijekom trajanja projekta razvijen je osuvremenjen osnovnoškolski kurikul kroz koji je naglasak stavljen na razvoj digitalne kompetencije među učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole na sadržajima iz osam nastavnih predmeta – hrvatski jezik, strani jezik, matematika i fizika, kemija i biologija te povijest i geografija. Uz kurikul razvijen je i priručnik za primjenu te interaktivni digitalni nastavni materijali za svih osam predmeta. Digitalni materijali smješteni su na Nacionalni portal za učenje na daljinu „Nikola Tesla“ (http://tesla.carnet.hr) te će svim učenicima i učiteljima s valjanim elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr biti dostupni od 18. veljače. 

Eksperimentalna provedba izvrsno prihvaćena

Tijekom studenog i prosinca 2014. u tri osnovne škole (OŠ Brodarica, OŠ Popovača i OŠ Antuna Bauera, Vukovar) održana je eksperimentalna provedba kurikula i digitalnih nastavnih materijala u kojoj je sudjelovalo 522 učenika od petog do osmog razreda te 15 njihovih učitelja iz 8 ciljanih predmeta. U nastavi su primijenjeni digitalni nastavni materijali na različitim platformama - mobilnim uređajima pogonjenima Androidom i Windowsima te stolnim i prijenosnim računalima.

Pomoćnica ravnatelja CARNeta, Branka Vuk, istaknula je kako je prema mišljenju nastavnika uključenih u eksperimentalnu provedbu, primjena međupredmetnog IKT kurikula i digitalnih nastavnih materijala posebno dobro prihvaćena kod učenika s lošijim uspjehom koji su pokazali dodatnu upornost u rješavanju kvizova i zadataka, čak i kod učenika koji ne pohađaju informatiku kao izborni predmet. Učitelji su istaknuli kako bi ovakav način rada bio poželjan povremeno, za vježbu i ponavljanje usvojenog gradiva.

Osim eksperimentalne provedbe kurikula, tijekom projekta su provedene tri dvodnevne radionice za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja informatike, a održano je i 30 webinara na kojima su učitelji osnovnih škola dobili informacije o rezultatima projekta, upoznali se s međupredmetnim IKT kurikulom, priručnikom za implementaciju nastalog kurikula i interaktivnim digitalnim nastavnim materijalima za primjenu u nastavi za svaki od obuhvaćenih predmeta.

Učitelji su pokazali velik interes za webinare i međupredmetni kurikul te su u samo 16 dana na webinarima sudjelovala čak 1.722 učitelja, a kako su snimke i dalje dostupne putem CARNetovog Media on Demand portala, http://mod.carnet.hr, predviđa se kako će se broj učitelja koji svoju nastavu žele bazirati na ishodima učenja, usmjeriti poučavanje na učenika te potaknuti razvoj digitalnih kompetencija i kritičkog mišljenja, i nadalje povećavati.  

„Danas imamo priliku predstaviti projekt koji je reprezentativan i koji pokazuje kako država i nadležne institucije mogu dobro iskoristiti europske fondove“, rekao je na samom početku Darko Tot, načelnik Sektor za potporu sustavu i programe Europske unije.

„Ovi međupredmetni kurikuli mogu biti polazišna točka za daljnje razvijanje kurikula i za druge predmete, kako bi unaprijedili aktivno i samostalno učenje u osnovnoj i u srednjoj školi, pogotovo u strukovnim programima. No, pravi posao tek počinje kad se svi vratimo u svoje institucije. Jer tad treba aktivno krenuti u obrazovni marketing kako bi svi učenici za koje su ovi sadržaji pripremljeni zaista i počnu koristiti te materijale na koje možemo biti ponosni“, istaknuo je Tot te pozvao ravnatelje da aktivno potiču svoje nastavnike na korištenje međupredmetnog kurikula.

Prilikom prezentacije predstavljeni su i sami digitalni nastavni materijali koje je u sklopu ovog projekta izradilo Otvoreno učilište Algebra, čiji je ravnatelj Mislav Balković premijerno prikazao ogledni primjer tih materijala. Tom je prilikom naglasio kako je razvijeno 108 lekcija koje su predviđene za primjenu tijekom 90 nastavnih sati u nastavi 8 osnovnoškolskih nastavnih predmeta.

Podsjetimo, razvijeni kurikul temelji se na načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te Nacionalnog okvirnog kurikuluma.

Viktorija Hržica, viša savjetnica, za informatiku, računalstvo i tehničku kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje posebno je istaknula rad i zalaganje svih uključenih u razvoj IKT kurikula. Radi se o 5 radnih skupina u kojima su voditelji bili viši savjetnici Agencije iz cijele Hrvatske, a svaka se radna skupina sastojala od 9 članova - 5 učitelja, 2 nastavnika, 1 IKT stručnjaka i višeg savjetnika.

Predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora, Marijan Frković, pozvao je na nastavak kontinuirane edukacije učitelja i profesora kako bi provedba IKT kurikula bila još uspješnija.   

Podsjetimo, „ICT Curricula“ projekt je koji je sa 3,3 milijuna kuna financiran u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala, provodio se u partnerstvu Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Pučkog otvorenog učilišta Algebra te u suradnji s Hrvatskim informatičkim zborom (HIZ).

Ovaj projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ulaganje u budućnost

                    

 

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost CARNeta.

The contents of this document are the sole responsibility of CARNet and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

General statement on the EU:

The European Union is made up of 28 Member States who have decided to gradually link their know-how, resources and destinies.  Together, during a period of enlargement of 50 years, they have built a zone of stability, democracy and sustainable development whilst maintaining cultural diversity, tolerance and individual freedoms.  The European Union is committed to sharing its achievements and its values with countries and peoples beyond its borders”


 
preskoči na navigaciju