preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 3. 10. 2014. 12:06 | RSS

CARNetovi stručnjaci u vodstvu GÉANT4 projekta

U tijeku je faza planiranja za novu generaciju GÉANT (Multi-Gigabit European Academic Network) projekta u kojem trenutno sudjeluje više od 300 stručnjaka iz više od 70 organizacija partnera iz skoro 40 zemalja. Očekivano trajanje novog projekta je sedam godina a predviđena ugovorna vrijednost prve godina na razini konzorcija veća je od 40 milijuna eura.

CARNetovi stručnjaci već dulji niz godina sudjeluju u planiranju, izgradnji i razvoju GÉANT mreže te su prepoznati unutar  GÉANT zajednice kao vrhunski stručnjaci u svom području.

Ivana Golub, pomoćnica ravnatelja CARNeta za mrežnu infrastrukturu vodit će servisnu aktivnost SA4 - “Production Application Services and Infrastructure”. Uvođenje produkcijske aktivnosti je novost u odnosu na dosadašnje GÉANT projekte i uključuje procese pripreme prelaska usluga iz razvojne faze u produkciju, praćenje rada i održavanje produkcijskih usluga, te kontinuiranu optimizaciju produkcijske infrastrukture i usluga. O Ivaninom trenutnom angažmanu u projektu GÉANT3plus više možete pročitati u najnovijem broju GÉANT connect magazina.

CARNet u projektu ima i dva voditelja radnih paketa (Task Leadera). Branko Radojević, pomoćnik ravnatelja za računalno-informacijske sustave i servise voditelj je budućeg radnog paketa unutar SA7 (GÉANT Supply Chain) segmenta servisnih aktivnosti zadužen za paket T1 -  “Brokerage and procurement”. Poslovi u sklopu ovog paketa uglavnom se mogu promatrati kao nastavak operativnog provođenja postavljenih temelja u trenutnom projektu GÉANT3plus, poglavito unutar sadašnjih područja koja se bave suradnjom s komercijalnim ponuđačima usluga iz svijeta računarstva u oblaku i mobilnog interneta. Ujedno se postavljaju i temelji za upravljanje i širim servisnim portfoliom ako se ukaže potreba za uvođenje novih servisa u GÉANT mrežu.

Damir Regvart iz CARNetovog odjela mrežne infrastrukture voditelj je trećeg radnog paketa (T3) - “Demonstrating identified architectures in the NREN community” unutar prvog segmenta zajedničkih istraživačkih aktivnosti (JRA - Joint Research Activities) pod nazivom “Future Network Topologies, Connectivity”. Radni paket 3 će se baviti "ZERO TOUCH" konceptom budućeg razvoja arhitekture Nacionalnih istraživačkih mreža (NREN) i GÉANT mreže. “ZERO TOUCH” s različitih strana istražuje kako se kontrola mrežnog toka informacija može prilagoditi uređaju ili aplikaciji za potrebe pružanja visoko kvalitetne usluge i visoko kvalitetnog iskustva za korisnika, bez obzira koristi li korisnik mobilni uređaj, fiksno spojeni uređaj, "veliki" instrument ili podatkovni centar. T3 će istražiti, specificirati i demonstrirati budući prototip NREN i GÉANT arhitekture izgradnje mrežne okosnice.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet već niz godina sudjeluje u međunarodnim projektima pod nazivom GÉANT koje sufinancira Europska unija. CARNet je primljen u GÉANT konzorcij još 2001. godine, kada je pokrenuta prva generacija GÉANT mreže, a u rujnu 2004. godine CARNet se aktivno uključio u rad projekta GÉANT2 i svojim angažmanom bitno doprinio tom projektu i izgradnji te razvoju paneuropske mreže. Putem GÉANT mreže svi CARNetovi korisnici (učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i zaposlenici u ustanovama članicama CARNeta) ostvaruju direktnu povezanost sa svojim kolegama iz 40 europskih zemalja te više od 8000 istraživačkih i obrazovnih ustanova. Trenutno je u tijeku treća plus generacija GÉANT projekata, odnosno projekt GÉANT3plus u koji je CARNet također aktivno uključen.


 
preskoči na navigaciju