preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 18. 6. 2014. 14:07 | RSS

CARNet na MIPRO konferenciji

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet ove je godine izuzetno aktivno sudjelovala na 37. međunarodnom skupu za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku MIPRO 2014, koji se od 26. do 30. svibnja 2014. godine održao u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic i hotela Admiral u Opatiji.
 
U sklopu konferencije Mipro 2014, Nacionalni CERT je održao dva predavanja. Prvog dana konferencije u sklopu sekcije  Sigurnosti informacijskih sustava ISS predstavljen je znanstveni rad objavljen u zborniku konferencije pod nazivom “CROFlux – a passive DNS replication method for detecting fast flux domains“ grupe autora T. Gržinić, D. Perhoč, M. Marić, F. Vlašić i T. Kulscar iz NAcionalnog CERT-a CARNeta.
 
CROFlux je sustav za analizu DNS prometa, izgrađen u sklopu ACDC projekta, a njegova zadaća je detekcija i prikupljanje fast flux domena. Riječ je o vrsti malicioznih domena nad kojima upravitelji botneta imaju nadzor. Takve domene se na Internetu najčešće koriste za distribuciju malicioznih sadržaja (trojanaca, virusa ili phishing stranica). 
 
Drugog dana konferencije, Nacionalni CERT se predstavio na podkonferenciji Dionici i razmjena u informacijskoj sigurnosti DRIIS. Prezentaciju naziva “Pregled iz perspektive Nacionalnog CERT-a” je održao Toni Gržinić, inženjer za računalnu sigurnost u CARNetovom Nacionalnom CERT-u, a bila je vezana za organizaciju i redovne poslove Nacionalnog CERT-a, incidente u prvom dijelu 2014. godine te mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja suradnje s nazočnim dionicima.
 
U organizaciji MIPRO-a i HAKOM-a održan je i okrugli stol o budućnosti upravljanja Internetom. Ideja okruglog stola bila je okupiti predstavnike dionika u modelu više interesnih skupina (engl. „multi-stakeholder model“), tj. korisnika/civilnog društva, tehničke i akademske zajednice, industrije te vladinih institucija. Voditelj panela bio je Zdravko Jukić, član Vijeća HAKOM-a, a kao panelisti su sudjelovali Krešo Antonović, načelnik sektora u Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture (MPPI) Republike Hrvatske, Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNeta i prof. dr. sc. Maja Matijašević s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Nažalost, privatni sektor nije se odazvao pozivu za sudjelovanjem u panelu, ali su se pojedinci iz privatnog sektora aktivno uključili u raspravu iz publike. Predstavnici krajnjih korisnika usluge pristupa Internetu ispričali su se zbog nemogućnosti dolaska. Zaključeno je da treba nastaviti s raspravom u RH kako bi se u realnoj perspektivi oko svih ključnih pitanja upravljanja internetom postigao stupanj razumijevanja koji će dovesti do konsenzusa o stavu RH.
 
Znanstveni rad na MIPRO konferenciji naslova "Information System Infrastructure Planning - Threshold Setting Based on Risk Analysis" autora Ivane Golub i Branka Radojevića prihvaćen je i prezentiran na konferenciji CTI - Telecommunications & Information, koja se održavala u sklopu MIPRO konferencije. Rad je prezentiran u sekciji pod naslovom "Information Systems" koja je bila izvrsno posjećena uz aktivno sudjelovanje slušatelja i živu diskusiju, a sam rad prepoznat je kao mjerodavan i primjenjiv za planiranje informacijskih sustava.
 

 
preskoči na navigaciju