preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 5. 2014. 11:16 | RSS

Konferencija o sprječavanju govora mržnje na Internetu

Povodom desete godišnjice djelovanja, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u Hrvatskom saboru je 7. svibnja 2014. godine održala konferenciju za medije čiji je naglasak bio stavljen na govor mržnje na Internetu.

Uz predstavnike AZOP-a, MUP-a i CARNeta, na konferenciji su sudjelovale i poznate, javne osobe – ambasadori privatnosti.

Razvojem digitalne tehnologije, nasilje na Internetu je postalo pošast i gorući problem modernog, demokratskog društva. Najnoviji primjeri aktivnosti na nekim Facebook profilima, na kojima se objavljuju fotografije drugih osoba bez njihovog dopuštenja i različiti komentari na kojima se „lajkovi“ skupljaju kao nekad markice, zloćudna su bolest društva. Nužno je javnost osvijestiti da svatko u svom okruženju mora djelovati protiv netrpeljivosti i povrede privatnosti na Internetu, a nereagiranje i neosuđivanje takve vrste nasilja poistovjećuje se s podržavanjem i sudjelovanjem u njemu.

Na konferenciji je istaknuto i da je nužno razgraničiti govor mržnje od konstruktivne kritike koju sloboda govora uvažava i nalaže kao princip demokracije.

Objavom jedinstvenog mjesta za online prijavu svih oblika nasilja nad djecom, Red button, MUP je do sada zaprimio čak 272 prijave koje se isključivo odnose na Facebook. Govorom mržnje na Internetu posebno su pogođena djeca, pa su ambasadori privatnosti pročitali tekstove dvoje djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koja su imala vrlo traumatična iskustva na Facebooku.

Unatoč tome što svi znamo da je veliki broj djece bio sudionik nekog oblika e-nasilja, bilo kao žrtva ili kao počinitelj, CARNetova istraživanja pokazuju da čak trećinu djece uopće ne zanima kako se zaštititi na Internetu. Ulogu motivatora djece, ali i njihovih roditelja, CARNet vidi u školama pa iz toga razloga tom sustavu pruža maksimalnu potporu u navedenom području.

Naglasak je ipak stavljen na ulogu roditelja, kao najvažnije karike za sigurnost djece u online okruženju. Kako bi pomogao roditeljima u toj zadaći, CARNet će, u suradnji s ostalim strateškim partnerima Centra za sigurniji Internet, izraditi edukativni materijal koji će kroz sustav školstva na jesen biti predstavljen svim roditeljima osnovnoškolske i srednjoškolske djece. CARNet je također istaknuo nužnost sustavnog razvijanja digitalne kompetencije društva u cjelini, jer je odgovornost za suzbijanje internetskog nasilja kolektivna.

 


 
preskoči na navigaciju