preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 5. 2014. 09:56 | RSS

Napravite pravi POTEZ i sudjelujte na CARNetovim edukacijama

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta za svoje je korisnike, sudionike natjecanja "Napravi pravi POTEZ" kao i nastavnike čija je škola uključena u ISE projekt, u prethodnih mjesec dana na različitim lokacijama organizirala tri radionice i jedan webinar. Teme su bile korištenje multimedije u nastavi, razvoj suradničkog učenja, programi i web 2.0 alati u nastavi te korištenje tehnika iz kazališta u nastavi a s ciljem motiviranja učenika.

Inspiring Science Education projekt je koji se financira iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP). 

Radionica naziva ˝Moovly - izrada animiranog videa˝ koju je 18. travnja 2014. održala nastavnica Vesna Janko u XV. gimnaziji u Zagrebu kroz praktičan rad polaznicima je ponudila osnove korištenja alata Moovly, online alata za izradu videa, prezentacija, tzv. tutorijala, infografika, klipova itd. Više od toga, nastavnici su osmislili primjenu tog alata u svom nastavnom satu kako bi povećali motivaciju učenika kao i njihovo razumijevanje gradiva. Na radionici je sudjelovalo više od 20 nastavnika koji sudjeluju u ISE projektu kroz kojeg će implementirati tehnologiju u nastavni sat.

U svibnju su uslijedile dvije radionice i webinar. Tako je 6. svibnja nastavnica Adrijana Leko u III. gimnaziji Osijek za oko 20 sudionika održala radionicu o razvoju suradničkog učenja pod nazivom "Suradničko učenje i Edmodo". Polaznici su naučili kako se mogu uključiti u virtualnu zajednicu nastavnika i otvoriti "online zbornicu“ te kako osnovati svoje zajednice i na taj način surađivati i sa svojim učenicima i drugim nastavnicima. Sudionici radionice također su imali priliku upoznati suvremene pristupe obrazovanju poput obrnute učionice i suradničkog učenja, a predstavljen im je i alat za suradničko učenje Edmodo i prikazana njegova primjena u svakodnevnoj nastavi.

Putem webinara koji se održao 8. svibnja, nastavnica Vesna Tomić napravila je kratak pregled besplatnih programa i web 2.0 alata koji se mogu iskoristiti u nastavi a bilo je govora i o video materijalima, među učenicima vrlo popularnog tima predvođenog s Tonijem Milunom. Osim samog predstavljanja alata, za svaki od njih prikazan je primjer korištenja u učionici.

Koje su to mogućnosti programa za izradu edukativnih nastavnih materijala iz područja matematike, fizike, kemije ili programiranja - Yenka, te alata za izradu prezentacija, mentalnih mapa i dijagrama, plakata ili animacija, te online interaktivnih bijelih ploča? Što nudi tražilica Wolfram Alpha, alati Mindomo, LinoIt, Padlet, Buncee, Wideo? Odgovore na pitanja doznalo je više od 50 sudionika webinara, a za sve one koji nisu imali priliku sudjelovati, dostupna je snimka webinara na adresi http://www.carnet.hr/webinari/odrzani/Primjena_web_2.0_alata.

Za uspješno pohađanje webinara, sudionicima je trebalo računalo sa zvučnicima spojeno na Internet prosječne brzine, dok mikrofon i slušalice čine sudjelovanje udobnijim, ali nisu bili neophodni. No, za radionicu koja je uslijedila nakon webinara očekivala se puna psihička i tjelesna aktivnost polaznika. Radionica "Uvod u plinske zakone i termodinamičku teoriju: konceptualno razumijevanje osnovnih fizikalnih odnosa uz pomoć dramskih vježbi" održala se 9. svibnja 2014. godine i to videokonferencijski u Zagrebu, Šećerani i Šarengradu.

Voditelj radionice Bojan Markićević iz Znanstveno edukativno-zabavnog centra, uz pomoć demonstratora Ivana Novosela u Šarengradu i Tomislava Mašića u Šećerani, više od 30 prisutnih je na vrlo zanimljiv i inovativan način upoznao  s tehnikama iz kazališta koje mogu potaknuti aktivnije učenje kod učenika.  Iako se Brownovo gibanje obrađuje na Sveučilišnoj razini, njegovo konceptualno razumijevanje se može postići uz pomoć dramskih tehnika čak i u nižim razredima osnovne škole. Kako na jednostavan, zabavan, jeftin i brz način uvesti učenike u osnove plinskih zakona te povezati koncepte tlaka, temperature i volumena nešto je što su mogli iskusiti polaznici ove radionice.

Novosti o idućim edukacijama kao i sve druge novosti vezane uz ISE projekt pratite na CARNetovim stranicama posvećenima projektu na adresi http://www.carnet.hr/ise/vijesti. Pratite nas i na Facebooku, na adresi https://www.facebook.com/ISE.Croatia.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite na ise-prijava@carnet.hr ili telefon +385 1 6661 739.

Neka i vaša škola bude dio ISE znanstvene zajednice. Proučite uvjete putem poveznice http://www.carnet.hr/ise/poziv i pobrinite se da vaša škola bude dio ovog popisa: http://www.carnet.hr/ise/popis_skola.


 
preskoči na navigaciju