preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 9. 2013. 14:14 | RSS

Predavanje o primjeni inovativnih mobilnih tehnologija u učenju

Dana 11. srpnja 2013. godine na zagrebačkom FER-u gostovao je prof. Hiroaki Ogata, izvanredni profesor na Zavodu za informacijske znanosti i inteligentne sustave Sveučilišta u Tokushimi u Japanu koji je govorio o primjeni sustava za svepristupno učenje SCROLL u učenju japanskog jezika.http://ll.is.tokushima-u.ac.jp

Bila je to prilika za razgovor o o pedagoškim uvjerenjima na kojima se zasniva razvoj sustava SCROLL (System for Capturing and Reusing Learning Log), a to je transformacija studenata iz pasivnih konzumenata znanja u aktivne proizvođače znanja, kao i kontinuirano “bešavno” (seamless) učenje u rasponu od formalnog do informalnog konteksta. U današnje vrijeme kada mobilne tehnologije uzimaju sve više maha, praktično je iskoristiti ih za učenje koje se može odvijati bilo kada i bilo gdje – na ulici, u muzeju i sl. Fundamentalna pitanja koja se postavljaju pred sveprisutno učenje potpomognuto IKT-om su: Kako zabilježiti iskustvo učenja koje se može dogoditi u bilo koje vrijeme i bilo gdje? Kako podijeliti i ponovo upotrijebiti ta iskustva u novim situacijama za buduće učenje?

Odgovore na ova pitanja daje sustav SCROLL koji omogućuje svepristupno učenje uz pomoć tzv. zapisa učenja (Learning Log) – digitalnih zapisa iskustava učenja u svakodnevnom životu snimljenih uz pomoć sveprisutnih tehnologija. Tako korisnici sustava mogu snimiti fotografije, audio i video zapise, karte, QR kodove i drugo, dodati naziv i bilješke, pohraniti ih i ponovo koristiti ili podijeliti s drugima.

Prof. Ogata je testirao ovaj sustav uz pomoć stranih studenata koji su učili japanski jezik i sustav se pokazao kao vrlo uspješan. Kako sustav radi možemo si predočiti na jednom primjeru. Student koji nakon predavanja odlazi u pekaru kupiti sendvič fotografira na primjer kruh i pohrani fotografiju u SCROLL sustav. Student upisuje riječ kruh na materinjem jeziku, sustav prevodi riječ na željeni jezik te automatski dodaje audio zapis, a moguće je dodati i lokaciju na karti.

Sustav može pronaći slične zapise istog korisnika, kao i slične fotografije i povezane pojmove koje su objavili drugi korisnici, npr. crni kruh. Moguće je tagirati i komentirati zapise drugih korisnika. Korisnici također mogu jednostavno kreirati personalizirane testove koji se automatski generiraju na temelju vlastitih zapisa. Na taj način se korisnicima olakšava učenje vokabulara stranog jezika.

Sustav radi na Android platformi ili na bilo kojem računalu uz pomoć web preglednika, a otvaranje korisničkog računa je besplatno i svima dostupno na adresi http://ll.is.tokushima-u.ac.jp.


 
preskoči na navigaciju