preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 7. 2013. 12:53 | RSS

Suradnja CARNeta i Leksikografskog zavoda

Ovih je dana dogovorena intenzivnija suradnja Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža koja uključuje promicanje korištenja digitalne građe Leksikografskog zavoda kroz brojne usluge CARNeta. Vrijedi istaknuti da je Leksikografski zavod od osnutka 1950. godine objavio više od stotinu svezaka enciklopedija, leksikona, atlasa, bibliografija i rječnika, a zahvaljujući novim tehnologijama njihova su izdanja našla svoje mjesto i na Internetu - prvenstveno objavom Proleksis enciklopedije te Portala Leksikografskog zavoda.

Online enciklopedije više nisu novost te se i najpoznatije svjetske enciklopedije javljaju u online izdanjima. Ono što Proleksis enciklopediju razlikuje od drugih u Hrvatskoj je to što je to prva veća hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija koja izlazi na hrvatskom jeziku, koncipirana i uređivana na vlastitim leksikografskim i informatičkim znanjima.

Portal Leksikografskog zavoda obuhvaća sadržaj šest izdanja Zavoda uređenih za prikaz i pretraživanje na internetu – Hrvatskog obiteljskog leksikona, Istarske enciklopedije, Filmskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Krležijane te izbor članaka iz Hrvatskoga biografskog leksikona. Izdanja su međusobno povezana zajedničkim abecedarijem, načinjenim na temelju Hrvatskog obiteljskog leksikona, što čini okosnicu portala na koju se povezuju istovjetne natuknice iz ostalih izdanja.

Natuknice koje su specifične za pojedina izdanja u osnovni su abecedarij portala dodane kao natuknice bez teksta. Sva izdanja dostupna su za pretraživanje i kao zasebne cjeline.

Spomenimo na kraju da Leksikografski zavod trenutno priprema puno online izdanje Opće enciklopedije, koje će, poput Prolexisa, biti u potpunosti digitalizirano i pretraživo s opsežnim enciklopedijskim natuknicama.


 
preskoči na navigaciju