preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 24. 10. 2012. 13:15 | RSS

Inicijalne radionice – početak aktivnosti Open Discovery Space (ODS) projekta u Hrvatskoj

Dana 29. listopada u Osnovnoj školi Žakanje u Žakanju (Karlovačka županija) te 30. listopada 2012. u OŠ Dr. Franjo Tuđman u Šarengradu (Vukovarsko-srijemska županija) održale su se inicijalne radionice, prve u nizu aktivnosti ODS projekta u Hrvatskoj. Radionice je organizirala Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet uz podršku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Karlovačke županije te Upravnog odjela za školstvo, kulturu i šport Vukovarsko – srijemske županije.

Inicijalne radionice označavaju početak aktivnosti ODS projekta u Hrvatskoj. Projekt je službeno počeo u travnju 2012. i trajat će tri godine. Na projektu sudjeluje 51 partner iz više od 20 zemalja, a jedan od njih je i CARNet. Glavni cilj projekta je poticanje usvajanja, razmjene i korištenja već postojećih digitalnih nastavnih materijala kreiranih zahvaljujući nacionalnim inicijativama i financiranju iz fondova Europske Unije. ODS projekt se financira iz programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (CIP ICT PSP), u iznosu od gotovo 16 milijuna eura.

Kroz projekt će se izraditi višejezični portal za e-učenje koji će europskim, pa tako i hrvatskim nastavnicima omogućiti pristupanje obrazovnim materijalima u raspršenim repozitorijima diljem Europe s jednog središnjeg mjesta. Nastavnici će se uključiti u proizvodnju obrazovnih aktivnosti i scenarija kojima će se osmisliti način korištenja postojećih materijala.

Inicijalne radionice u Žakanju i Šarengradu od posebne su važnosti za ODS projekt jer osvještavaju polaznike o potencijalu korištenja otvorenih obrazovnih materijala, ali i služe za mjerenje spremnosti škole za korištenje tih materijala u svakodnevnom radu nastavnika i učenika, takozvana digitalna zrelost škole.

Cilj inicijalnih ODS radionica je polaznike (roditelje, nastavnike, ravnatelje i donosioce odluka) osvijestiti o potencijalu otvorenih obrazovnih materijala u kontekstu poticanja učenja temeljnog na otvorenim izvorima. Kroz inicijalne radionice uvidjet će se, obzirom na polaznike radionice, na kojem stupnju razvoja se nalaze pojedine škole u odnosu na primjenu tehnologije kako u obrazovanju tako i na nivou cijelog poslovanja. Prema tim parametrima izmjerit će se digitalna zrelost škola.

CARNet, nacionalni koordinator aktivnosti ODS-a u Hrvatskoj, svojim će sudjelovanjem u projektu potaknuti korištenje i izradu digitalnih nastavnih materijala. Nadalje, CARNet će svojim aktivnostima poticati potrebu za izradom otvorenih obrazovnih resursa te promovirati kulturu korištenja i razvoja istih što će doprinijeti razvoju hrvatskih digitalno zrelih škola.

Više o projektu možete saznati na službenim stranicama projekta http://www.opendiscoveryspace.eu/ ili na CARNetovom korporativnom webu http://www.carnet.hr/o_carnetu/eu_projekti/ods. Sve dodatne informacije dostupne su putem maila fondovi@CARNet.hr.


 
preskoči na navigaciju