preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 10. 2011. 12:24 | RSS

Posjet Predsjedniku u okviru studijskog posjeta

Treći dan studijskog posjeta, 12. listopada 2011, nakon posjete Fakultetu organizacije i informatike, Varaždin, Sveučilišta u Zagrebu, sudionici i organizatori studijskog posjeta Improving learning and teaching by institutional collaboration supported by ICT (Unapređenje učenja i poučavanja kroz institucionalnu suradnju uz podršku IKT-a) posjetili su i Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Tom prigodom imali su priliku upoznati predsjednika Ivu Josipovića koji im se na početku ugodnog razgovora ukratko predstavio te ih upoznao s poviješću i značenjem ustanove u kojoj se nalaze.

U daljnjem razgovoru, predsjednik Josipović istaknuo je važnost primjene tehnologije u svim segmentima suvremenog društva pa tako i u obrazovanju. Ravnatelj CARNeta, gospodin Zvonimir Stanić predstavio je važnost i značenje ovog studijskog posjeta za CARNet dok ga je koordinatorica studijskog posjeta Aleksandra Mudrinić Ribić upoznala s ustanovama koje su sudionici do sada posjetili te aktivnostima koje ih do kraja studijskog posjeta još očekuju.

Predsjednika Josipovića zanimala je situacija u primjeni informacijsko komunikacijske tehnologije u zemljama sudionika studijskog posjeta. Primjenu IKT-a u svojim zemljama prezentirali su gospođa Tuovi Ronkainen iz Finske, gospodin Mark Childs iz Velike Britanije, gospođa Mireille Delprat iz Francuske, gospođa Begoña Hurtado de Godos iz Španjolske, gospođa Ana Sofia Rodrigues da Silva iz Portugala te gospodin Mihai Bugner iz Rumunjske. Sudionici studijskog posjeta prepoznali su potrebu primjene IKT-a u obrazovanju te izazove koji su zajednički svima ili većem broju zemalja: nedostatak donošenja nacionalnih strategija; nedostatnost infrastrukture, tehničke podrške, obrazovanja i motivacije nastavnika za primjenu IKT-a.

Gospodin Mark Childs iz Velike Britanije kao jednu od poteškoća s kojima se susreće Velika Britanija naveo je nesustavnost tehničke podrške obrazovnim ustanovama koja se očituje u mnoštvu davatelja usluga te je zaključio da bi im ustanova na nacionalnom nivou poput CARNet-a bila neophodna. Program CARNetove E-learning akademije s kojim se upoznao tijekom studijskog posjeta prepoznao je kao program koji bi bilo poželjno implementirati i u stručno obrazovanje nastavnika u Velikoj Britaniji. Predsjednika Josipovića zanimalo je kako se uočeni problem rješava u Hrvatskoj. Gospodin Stanić ukratko ga je upoznao s dosadašnjim rezultatima CARNetove E-learning akademije te je istaknuo da je CARNet spreman na suradnju s učiteljskim fakultetima u obrazovanju budućih nastavnika za primjenu IKT-a u nastavi.

Fotografije:

Izvor - Ured Predsjednika Republike Hrvatske


 
preskoči na navigaciju