preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 5. 2011. 13:39 | RSS

Ispitna djela iz hrvatskog jezika za državnu maturu dostupna na stranicama eLektire

Kako bi se uoči državne mature izbjegle gužve u knjižnicama i naporna potraga za lektirnim naslovima potrebnim za pisanje školskog eseja, učenicima koji polažu osnovnu razinu hrvatskog jezika omogućeno je preuzimanje potrebnih naslova na stranicama eLektire.

Ispitna djela na kojima će se temeljiti teme ovogodišnjeg školskog eseja za osnovnu razinu hrvatskog jezika na Državnoj maturi su

  • Marin Držić: Dundo Maroje
  • Ivan Gundulić: Suze sina razmetnoga
  • F. M. Dostojevski: Zločin i kazna
  • Ante Kovačić: U registraturi
  • Antun Branko Šimić: Preobraženja.

Uz sva djela za osnovnu razinu ispita iz hrvatskog jezika, u eLektirama dostupno je i šest od ukupno osam obveznih djela za ispit više razine.

Podsjećamo, cilj projekta eLektire je da u dogledno vrijeme na webu budu dostupne sve osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, kako obavezne i tako neobavezne, te ostala djela hrvatskih i stranih pisaca - sve pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja, te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim materijalima, zvučnim zapisima, te videom i drugim multimedijskim sadržajima.

Projekt je pokrenut na inicijativu i uz potporu MZOŠ-a, a u realizaciji "Bulaja naklade" i CARNeta. U sklopu projekta učenicima je omogućen pristup cjelovitim djelima hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire, ali i šire. Pristup sadržajima je besplatan, a dostupni su učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@EduHr.

Knjige se mogu preuzeti na adresi http://lektire.skole.hr, a za privatnu uporabu mogu se i ispisati na papir.


 
preskoči na navigaciju