preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 26. 8. 2010. 13:00 | RSS

Mladi informatičari Hrvatske osvojili zlato i tri srebra

U petak, 20. kolovoza 2010., na 22. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2010 u Waterloo-u, Kanada, mladi su informatičari Hrvatske postigli izvrsne rezultate, jednu zlatnu i tri srebrne medalje u konkurenciji 83 tima iz čitavog svijeta. Ovim pobjedama osvojena je 105. olimpijska informatička medalja za Hrvatsku.

Hrvatska je reprezentacija na IOI 2010 nastupila u slijedećem sastavu i osvojila:
 

  • Ivica Kičić 3. r., V. gimnazija, Zagreb - zlatna medalja
  • Ivan Katanić  3. r., Gimnazija Požega - srebrna medalja
  • Stjepan Glavina 4. r., Srednja škola Prelog - srebrna medalja
  • Adrian Satja Kurdija 4. r., V. gimnazija, Zagreb - srebrna medalja

22. međunarodna informatička olimpijada (International Olympiad in Informatics – IOI 2010), najznačajnije svjetsko, godišnje, znanstveno informatičko natjecanje za učenike srednjih škola do 19 godina starosti, održano je na Sveučilištu Waterloo-u, Ontario, Kanada, od 14. do 21. kolovoza 2010.

Prema propozicijama, IOI natjecanje odvija se u dva dana, a svaki se dan rješavaju po  četiri originalna zadataka na algoritamskoj osnovi, u programskim jezicima C, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux.

Na IOI 2010 nastupile su reprezentacije 83 države svijeta. Za Republiku Hrvatsku natjecali su se učenici, koji su svoje mjesto u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na: Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici HONI 2010, Državnom natjecanju, Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi 2010. i Izbornim pripremama 2010.

Hrvatsku reprezentaciju vodili su Ivo Šeparović, dipl. ing., odgovorni voditelj i Luka Kalinovčić, dipl. ing., stručni voditelj.

Nastup hrvatskih informatičara na 22. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara - HSIN, koji je, kao i u proteklih 17 godina, organizirao i sva natjecanja za izbor hrvatske reprezentacije i stručne pripreme naših olimpijaca.

Hrvatski mladi informatičari već godinama donose odlične rezultate s međunarodnih informatičkih olimpijada znanja i sada su ponovili najveći uspjeh postignut 2009. Na svom su prvom nastupu na IOI dva nova člana reprezentacije, Kičić i Katanić, osvojili zlato i srebro.

Hrvatski savez informatičara izuzetno se ponosi ovim rezultatom hrvatskog tima. Na IOI 2010 hrvatski su se olimpijci izvrsno snašli i dokazali da su kroz višegodišnje pripreme u brojnim programima HSIN-a odlično pripremljeni i spremni za najveće izazove. Svojim su nastupom i besprijekornim ponašanjem u Kanadi pokazali izvrsnost i time potvrdili visoku poziciju Hrvatske na ljestvici znanja iz područja informatičkih znanosti u svijetu mladih. 


 
preskoči na navigaciju