preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 12. 5. 2010. 10:31 | RSS

School twinning – povezivanje škola

Twinning je izraz koji u prijevodu s engleskog jezika znači bratimljenje, zbližavanje. Ovaj izraz ima široku primjenu, od područja biologije preko filmske umjetnosti do takozvanog bratimljenja gradova. Kroz uspostavu partnerstva te pokretanje zajedničkih projekata, bratimiti, odnosno povezivati, mogu se i škole.

Povezivanje škola (engl. school twinning), bilo na lokalnoj, regionalnoj ili međunarodnoj razini, višestruko koristiti, ne samo školi, već i njenim učenicima i profesorima. Ono nudi odličnu priliku za zajedničko učenje, razmjenu iskustava te unaprjeđenje nastavnog programa. Ovakve inicijative također pozitivno utječu i na motivaciju svih uključenih, a osim dijeljenja i usvajanja formalnih znanja, potiče i razvoj komunikacijskih vještina, uporabu računalne tehnologije u komunikaciji i radu, primjenu stranih jezika te međukulturalnu osviještenost. U osnovi ovakvih inicijativa je princip jednakosti i reciprociteta među partnerima.

Primjeri uspješnih partnerstava:
http://www.globalgateway.org/

http://www.bbc.co.uk/worldclass/your_stories/index.shtml

http://www.xplora.org/ww/en/pub/myeurope/home/practice/teaching_ideas/twins.htm

http://www.smileinternational.org/schooltwinning.htm

http://cdpeace.com/twinning.html

http://www.school-tp-ps.de/

Kako započeti uspješno partnerstvo?

BBC World Class nudi dokument s korisnim savjetima kako ostvariti uspješno partnerstvo. Cijeli dokument u originalu na engleskom jeziku moguće je pročitati ovdje, a mi u nastavku prenosimo neke od savjeta.

 • Kontaktirajte škole, ali i ostala tijela na lokalnoj ili nacionalnoj razini koja već imaju iskustva na ovakvim ili sličnim projektima te vam mogu pomoći svojim savjetima.
 • S ciljem promocije ove inicijative u školi i njenoj neposrednoj zajednici, pozovite lokalne institucije koje promiču međukulturalnu suradnju da održe predavanje o važnosti ovakvih ideja i sličnih inicijativa.
 • Pokušajte se povezati s institucijama i organizacijama u dijaspori. One vas lako mogu usmjeriti na škole koje mogu postati vaši budući partneri.
 • Budući da se ovakvi projekti često temelje na internetskoj komunikaciji, uspostavite poseban tim za tehničku podršku. Primjenom računalne tehnologije na ovakvim projektima također potičete i informatičku pismenost učenika uključenih u projekt.
 • Uspostavite uži tim koji će biti upoznat sa svim segmentima te će voditi projekt. U njega, osim učitelja i učenika, možete uključiti i roditelje te predstavnike lokalne zajednice.
 • Kontaktirajte i potražite pomoć od međunarodnih odjela koji djeluju u tijelima uprave vaše lokalne zajednice. I oni mogu bit vaš dodatni komunikacijski kanal prema inozemstvu.
 • Ako ste već povezani sa školama u svom gradu ili nekom drugom gradu u Hrvatskoj, probajte djelovati kao grupa, kontaktirajući zajednički slična udruženja škola u drugim dijelovima zemlje ili inozemstvu.
 • Pokušajte uključiti što više učitelja u svojoj školi – od ovakvog partnerstva mogu svi profitirati.
 • U ovu inicijativu višestruko je korisno uključiti i roditelje.
 • Svakako uključite i ravnatelja škole te ga redovito obavještavate o svim novostima – za ovakve projekte nužnom je imati podršku vodstva škole.
 • Velika je prednost ako je s ovom inicijativom upoznata cijela škola. Stoga projekt učinite vidljivim i prepoznatljivim - organizirajte predavanja, izradite postere, podijelite letke.

Materijale o twinningu, kao i iskustva škola koje su se već angažirale na sličnim projektima, moguće je naći na stranici BBC World Class s dodatnim savjetima na engleskom jeziku.


Kako uspješno voditi projekt i razvijati partnerstvo?

Iako uspostava veze i početak projekta može djelovati kao glavni izazov kod ovakvih inicijativa, ne treba zanemariti ni trud koji se treba uložiti da ovakva inicijativa opstane te se dalje razvija.

 • Komunikacija je izuzetno bitan element u ovakvim inicijativama. Stoga je korisno imenovati osobu, odnosno koordinatora projekta, koji će biti zadužen za svu bitnu komunikaciju, kao i definirati komunikacijske kanale kojima će se komunikacija odvijati (na primjer elektronička pošta, telefon, telefax ili slično), a kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija i nesporazuma.
 • Izuzetno je bitno na početku samog projekta jasno definirati ciljeve. Oni se, naravno, mogu razlikovati među partnerima, no bitno je da se obje škole, odnosno partnera, slažu oko svog angažmana. Također, izuzetno je bitno da ste realistični u pogledu ostvarivosti ovih ciljeva.
 • Jednako je važno od samog početka imati na umu te partneru prenijeti sve informacije koje se možda čine „očitima“, poput školskog godišnjeg plana, definiranih prioriteta škole, raspoloživih resursa ili kada su školski praznici. Što prije i kvalitetnije ovo odradite to će uzajamno razumijevanje i samo partnerstvo biti bolji, a mogućnost nesporazuma manja.
 • Dobro procijenite resurse koji su vam na raspolaganju te vodite računa da su ovakve inicijative partnerstva zasnovana na principu jednakosti i reciprociteta, a ne dobrotvorni rad u korist jednog, a na teret drugog partnera.
 • Unaprijed budite spremni na to da su mogući nesporazumi ili kašnjenja, pogotovo ako se radi o većim kulturalnim razlikama ili razlikama u iskustvu među partnerima. Stoga budite otvoreni i tolerantni, inzistirajte na iskrenoj komunikaciji te pokušajte shvatiti razloge nesporazuma.
 • Kako bi projekt osigurao određenu razinu kvalitete, bitno je kontinuirano ga evaluirati, kao i razraditi sustav povratnih informacija (feedback). Jednako je bitno i proslaviti uspjeh kada se ostvare zadani ciljevi.
 • Jedna od koristi ovakvih inicijativa su i međusobni posjeti. Iako ovo može biti i organizacijski i financijski prilično zahtjevno, koristi su višestruke. Od ovakvih posjeta koristi imaju ne samo učenici, već i profesori, kojima ovo može biti bitan dio njihov stručnog usavršavanja.

e-Twinning - suradnja europskih obrazovnih ustanova putem Interneta

eTwinning omogućuje europskim školama izvođenje zajedničkog projekta putem Interneta. Sve što je potrebno za eTwinning projekt je računalo s pristupom na Internet, prijava na eTwinning portal i odobrenje projekta od strane Agencije za mobilnost. eTwinning projekti mogu biti usmjereni na teme različitog sadržaja (npr. povijest, zemljopis, strani jezici, umjetnost), a broj partnera u projektu nije određen.

Portal eTwinning je pokrenut kako bi se europske škole potaknule na suradnju korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Isto tako, pružanjem računalne podrške, alata i usluga, eTwinning omogućava školama brz i jednostavan način kreiranja školskih partnerstava u bilo kojem području. Portal sadrži razne mrežne alate koji omogućavaju traženje partnera (TwinFinder) i izvođenje projekata u virtualnoj učionici (TwinSpace) te pisanje zajedničkog bloga o napretku projekta (Twinblog). Na portalu trenutačno sudjeluje 125 hrvatskih nastavnika iz 106 škola.

Tko može sudjelovati?

U aktivnostima eTwinninga mogu sudjelovati vrtići, osnovne i srednje škole i njihovi učenici, nastavnici bilo kojeg predmeta, ravnatelji, knjižničari i ostalo nenastavno osoblje.

Kako pronaći partnera?

Nakon prijave škole na portal, moguće se koristiti forumom za traženje partnera (partner-finding forum) i tražilicom za pronalazak partnera (TwinFinder). Prijavljeni podaci o školi pohranjuju se u bazu podataka i koriste za povezivanje vaše škole s potencijalnim partnerima u tražilici.

Više informacija o eTwinningu moguće je pročitati na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Agencija za mobilnost i programe EU 7. svibnja 2010. godine u Zagrebu organizira eTwinning informativni dan na kojem će se prezentirati mogućnosti portala te prednosti on-line međunarodne suradnje. Više o ovom događanju moguće je pročitati ovdje.

 

IZVORI:
http://www.bbc.co.uk/worldclass/about/whatistwinning.shtml

http://mobilnost.hr.lin6.c-a.hr/index.php?id=36


 
preskoči na navigaciju