preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 3. 2010. 09:51 | RSS

Međunarodna godina približavanja kultura

Odluka o tome da upravo 2010. godina bude Međunarodna godina približavanja kultura donesena je 17. prosinca 2007. godine Rezolucijom 62/90, a ključnom agencijom UN-a u pripremi i vođenju proslave i obilježavanja ove godine imenovan je UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Ova manifestacija ujedno je i nastavak Međunarodnog desetljeća kulture mira i nenasilja za djecu diljem svijeta (2001-2010) te jedna od ključnih točka u razvoju nove strategije organizacije.

Glavni cilj obilježavanja ove godine je ukazati na važnost kulturne raznolikosti te istaknuti nužnost kontinuiranog dijaloga među kulturama. Osnovna ideja se temelji na ključnom principu jednakosti i dostojanstva svih kultura, međusobnog poštivanja te jačanju suradnje radi uspostave trajnog mira. Pritom se kroz propitivanje ustaljenih stereotipa i specifičnih, odnosno nepotpunih prikaza pojedinih kultura i sustava vrijednosti nastoji ukazati na nove, ali i postojeće izazove koji iskrsavaju svakodnevno i na svim razinama – lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj.

U skladu s ovim općim smjernicama, identificirane su četiri glavne teme:

  1. promicanje uzajamne kulturne, etničke, jezične i vjerske raznolikosti;

  2. stvaranje okvira za zajedničko razmjenjivanje vrijednosti;

  3. osnaživanje kvalitetnog obrazovanja i izgradnja međukulturne kompetencije;

  4. poticanje dijaloga za održivi razvoj.

Konkretne aktivnosti kojima će ove teme biti obuhvaćene uključuju:

  • omogućavanje većih mogućnosti za istraživanja, susrete i javne rasprave te širenje prostora za međukulturnu medijaciju, kao i korištenje novih tehnologija, posebno radi poticanja jezične raznolikosti i prevođenja;

  • promicanje uloge kreativnosti u kulturnoj raznolikosti te unapređivanje kako posebnih značajki kultura, tako i njihovih sličnosti;

  • jačanje uloge formalnog i neformalnog obrazovanja, istraživanja, medija i novih informacijskih tehnologija kako bi se još više proširila raznolikost obrazovnih, kulturnih i znanstvenih sadržaja, ispravljajući pritom pogrešne kulturne predodžbe, vrijednosti i stereotipe.

Za sada je već predviđeno oko 350 specifičnih aktivnosti i projekata, poput konferencija, seminara i radionica, muzejskih izložaba te umjetničkih i glazbenih festivala. Popis na engleskom jeziku za sada definiranih aktivnosti koje će se odvijati tijekom 2010. možete pratiti po mjesecu događanja ili zemlji nositeljici organizacije događanja.

Pojedinci, lokalne i neprofitne organizacije te vladina tijela diljem svijeta se i dalje pozivaju da sudjeluju u događanjima ili ih pak sami organiziraju te tako doprinesu promociji ovih izuzetno bitnih tema i ideja.

Ako ste i vi zainteresirani dati svoj doprinos, bilo na lokalnoj, nacionalnoj ili međunarodnoj razini te imate ideju kako promovirati ovu temu, ispunite kratak obrazac za prijavu projekta na engleskom jeziku i postanite dijelom globalne inicijative.

Rok za prijavu prijedloga projekata Uredu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture je 16. travnja 2010. Digitalni primjerci dostavljaju se putem elektroničke pošte na unesco@min-kulture.hr, a potpisani izvornici na poštansku adresu povjerenstva. Za više informacija o natječaju posjetite stranice Ministarstva kulture ili se obratite na:

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO
Ministarstvo kulture RH
Runjaninova 2
10 000 Zagreb
e-pošta: unesco@min-kulture.hr
tel: 385 1 4866 304
faks: 385 1 4866 526


U obilježavanju ove godine možete sudjelovati i slanjem fotografija na teme približavanja kultura, globalizacije, mira i tolerancije, koje će potom postati dijelom globalne online izložbe. Svoje fotografije u JPEG formatu uz kratki opis možete slati na adresu photo2010@unesco.org, a izložbu već sada možete pogledati ovdje.


 
preskoči na navigaciju