preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 10. 9. 2009. 00:00 | RSS

Primjena interaktivne ploče u nastavi

Projektom nabave virtualnih interaktivnih ploča  - popularno zvanih „Pametnih ploča“, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa potaknulo je hrvatske nastavnike na provođenje interaktivne multimedijalne nastave u svojim učionicama.

Cilj korištenja interaktivne ploče je kombinacijom jednostavnosti virtualne ploče i svekolike mogućnosti računala motivirati sudionike nastavnog procesa kako bi pospješili nastavni proces poučavanja i učenja.

Zaslon virtualne ploče osjetljiv je na dodir te je na taj način on poveznica između računala i digitalnog projektora, što znači da se direktno sa zaslona ploče može kontrolirati rad računala.
Ukratko, to bi značilo da ukoliko se netko zna koristiti računalom – znat će  koristiti i interaktivnu ploču. No, osposobljavanje je za korištenje interaktivne ploče u nastavi neophodno budući da tehnologija korištenja interaktivne ploče omogućuje korisnicima izvođenje širokog raspona funkcionalnosti vezano uz proces učenja i poučavanja.

Kako bi nastavnicima pružili podršku pri implementaciji ove tehnologije u nastavni proces Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pokrenula projekt „Primjena  interaktivne ploče u nastavi“ iz kojeg će proizaći edukativni materijali o primjeni interaktivne ploče u nastavi.

Edukativni će materijali u obliku online priručnika, video tutoriala i video demonstracija biti dostupni na Nacionalnom portalu Nikola Tesla krajem rujna 2009. godine.

Prva će se radionica o primjeni interaktivne ploče u nastavi održat na Savjetovanju Računalo u školi XIII u Šibeniku od 27. – 29. rujna 2009. godine.

Savjetovanju će prisustvovati ravnatelji i nastavnici informatike srednjih i osnovnih škola u RH. Jedna je od radionica predviđena i za sudionike projekta E-otoci kojima je interaktivna ploča jedno od osnovnih nastavnih sredstava za izvođenje nastave.


 
preskoči na navigaciju