preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 26. 2. 2014. 14:52 | RSS

20 godina portala ''WWW.HR – Početna stranica Hrvatske''

"WWW.HR - početna stranica Hrvatske" je projekt koji se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet provodi na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

O suradnji CARNeta i FER-a na ovom projektu, te o cjelokupnoj suradnji dvaju ustanova govorili su:

  • prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan FER-a
  • Zvonimir Stanić, dipl.ing., ravnatelj CARNeta
  • prof. dr. sc. Ignac Lovrek, prvi voditelj projekta WWW.HR i
  • dr. sc. Marin Vuković, voditelj projekta WWW.HR.

Projekt nudi dvije usluge: početna stranica Republike Hrvatske i službeni CARNetov katalog web poslužitelja u Hrvatskoj. Početna stranica Republike Hrvatske nudi osnovne informacije o Hrvatskoj te obuhvaća različite teme kao što su državno uređenje, gospodarstvo, povijest, kultura, sport i geografija. Sadržaj se nudi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Katalog web poslužitelja okuplja poslužitelje web sjedišta koji se nalaze u Hrvatskoj ili su tematski vezani uz Hrvatsku. Trenutačno se u katalogu nalazi više od 25000 aktivnih sjedišta razvrstanih u 745 kategorija i potkategorija.

Projekt je započeo na Zavodu za telekomunikacije iz entuzijazma nekoliko asistenata 1994. godine, u vrijeme kada je cjelokupni Internet brojao tek nekoliko stotina sjedišta. Tako je ostvarena prezentacija Republike Hrvatske u nadolazećem digitalnom dobu. U samim začecima projekt je nudio osnovne informacije o Hrvatskoj kao i interaktivnu kartu, među prvima takve vrste u svijetu.

S vremenom i popularizacijom Interneta počelo se pojavljivati sve više web sjedišta u Hrvatskoj te je WWW.HR ponudio i servis kataloga hrvatskog weba. Početkom svibnja 1996. godine WWW.HR postaje projekt CARNeta i prvim voditeljem postaje prof. dr. sc. Ignac Lovrek. Razvojem Interneta WWW.HR prati trendove i nudi svoje usluge novim domenama u hrvatskom internetskom prostoru te krajnjim korisnicima koji katalog sve više koriste za pretraživanje Interneta.

Danas, kada WWW.HR broji 20 godina postojanja, korisnicima se nude i aplikacije namijenjene pokretnim uređajima koje tradicionalne funkcionalnosti WWW.HR-a migriraju i na pokretne uređaje te time postaju dostupnije svim korisnicima. Trenutačno su dostupne aplikacije za operacijske sustave Apple iOS i Android, koje se mogu preuzeti iz odgovarajućih dućana upisivanjem ključne riječi “www.hr” u pretraživač.

Uz aplikacije za pokretne uređaje, povodom 20 godina WWW.HR-a redizajnirano je sjedište i razvijen novi sustav za upravljanje sjedištem koji, uz postojeće funkcionalnosti, omogućuje i upisivanje lokacije sjedišta prijavljenih u katalog. Lokacija predstavlja aspekt personalizacije kataloga korisnicima te će u budućnosti omogućiti pretraživanje kataloga ovisno o lokaciji korisnika, kako bi im se isporučila što korisnija informacija.


Cilj je projekta WWW.HR kroz studentske radove i istraživanja koja se provode na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu nastaviti s praćenjem i predviđanjem trendova te pokušati prilagoditi sadržaj korisnicima i općenito unaprijediti usluge koje WWW.HR nudi.
 


 
preskoči na navigaciju