preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 27. 2. 2013. 09:53 | RSS

20 godina vršne internetske domene „.hr“

Ime „.hr“ po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu Interneta zaživjelo je prije točno 20 godina. Točnije, 27. veljače 1993. godine stiglo je odobrenje za uspostavu vršne internetske domene .hr kao nacionalne domene Republike Hrvatske. Prva .hr domena registrirana je pod nazivom srce.hr. Od tada do danas broj .hr domena je u neprestanom porastu i trenutno broji više od 77.000 domena.

Kroz protekli period mnogo toga se promijenilo u svijetu domena. No, nije se promijenila činjenica da je Hrvatska zadržala besplatne domene na koje ima pravo svaki hrvatski građanin i svaka hrvatska tvrtka. To je ono čime se ponosimo i što nas čini drugačijima od ostalih zemalja širom svijeta.

Tijekom godina, od prvog Pravilnika (iz 1998. god.) pa do danas mijenjala su se pravila registracije domena. Trenutno važeći Pravilnik je donesen 2010. god., a praksa provođenja je pokazala potrebu i za daljnjim promjenama. Pravilnik od 2010. godine u mnogočemu je liberalizirao dotadašnja pravila pa je tako npr. dozvoljena registracija većeg broja domena za pravne osobe (do tada je bilo moguće registrirati samo jednu domenu), fizičke osobe dobile su mogućnost registracije domena te je uveden sustav registrara i naplatnih domena.

.hr domene moguće je registrirati kao besplatne (uz uvjet u nazivu) i naplatne (bez uvjeta) te .from.hr domene (besplatne) i .com.hr (naplatne) kao domene niže razine.

Od prije godinu dana, točnije, 1. siječnja 2012. godine CARNet je u potpunosti preuzeo sve elemente upravljanja i administracije .hr domene koje je 19 godina u ime CARNeta odrađivala DNS služba Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu.

Kao najvažniji iskorak novijeg datuma svakako treba naglasiti uvođenje on-line registracije i administracije besplatnih domena koje se godinama radilo putem papirnatih obrazaca. Na ovaj način bitno se ubrzao postupak registracije kojim su zadovoljni i korisnici i CARNet, što se vidi po porastu broja registriranih besplatnih domena u posljednjih godinu dana. Domene se registriraju najkasnije idući radni dan od zaprimanja zahtjeva za registraciju.

U CARNetu konstantno radimo na pojednostavljenju i ubrzanju registracije domena pa je tako uvedena automatska registracija domena za pravne osobe koja je omogućena povezivanjem Registra .hr domena sa Sudskim registrom. Cilj je u potpunosti uvesti automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje s nadležnim registrima.

U cilju dodatne promocije domena, za .from.hr (iz.hr, name.hr) domene koje su namijenjene svim građanima Republike Hrvatske, CARNet je krajem 2012. godine omogućio uz registraciju domene kreiranje vlastitih web stranica (namijenjenih predstavljanju životopisa, hobija i sl.) koje su smještene na CARNetovim poslužiteljima, te time potaknuo obogaćivanje web prostora kvalitetnim sadržajem. Napominjemo da je i ova usluga besplatna za sve hrvatske građane. Ukoliko žele aktivirati uslugu, građanmi trebaju otvoriti svoju besplatnu .from.hr domenu (http://www.from.hr) te u administraciji svoje .from.hr domene zatražiti pristupne podatke za izradu stranice.

Jedna od prvih predstavljenih web stranica je i nova osobna web stranica hrvatskog predsjednika prof.dr.sc. Ive Josipovića na adresi ivo-josipovic.from.hr, koji ju je otvorio u svrhu promocije from.hr domena. Od pokretanja usluge do danas skoro 600 građana je iskoristilo ovu mogućnost te dodatno predstavilo sebe i svoje aktivnosti putem ove usluge, te time obogatilo hrvatski web prostor.

Saznajte više na adresi http://www.dns.hr/20godinadomene.


 
preskoči na navigaciju