preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 3. 1. 2012. 10:52 | RSS

Pokrenuta online registracija besplatnih .hr i .from.hr domena

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet uspostavila je s danom 1. siječnja 2012. godine online sustav registracije besplatnih .hr i .from.hr domena. Uvođenjem online registracija potpuno se napušta dosadašnji način registracije putem papirnatih obrazaca i cijeli se proces za korisnike bitno olakšava i ubrzava.

Aplikacija putem koje se domene registriraju nalazi se unutar novih web stranica koje su s 1. siječnjem zamijenile postojeće stranice na već poznatoj adresi: http://www.dns.hr.

Prva dva dana puštanja u rad online registracija registrirano je 110 besplatnih .hr i .from.hr domena, što s obzirom na ustaljeni mjesečni prosjek od oko 400 registracija predstavlja bitan iskorak u razvoju nacionalnog domenskog prostora. Najveće povećanje registracija su doživjele upravo .from.hr domene namijenjene fizičkim osobama, kojih je registrirano čak 36, čime se njihov ukupan broj povećao na 1605.

Već spomenuti datum označava i kraj dugogodišnje suradnje sa Sveučilišnim računskim centrom SRCE, odnosno DNS službom koja se do sada bavila poslovima registracije i upravljanja .hr domenama temeljem ugovora s CARNetom. Koristimo i ovu priliku da zahvalimo Sveučilišnom računskom centru – Srce na dugogodišnjoj i korektnoj suradnji, kao i svim pojedincima koji su svojim nesebičnim radom omogućili razvoj hrvatskog domenskog prostora. Poslove upravljanja vršnom .hr domenom operativno isključivo preuzima CARNetov Registar .hr domena, čime CARNet i ovom prilikom potvrđuje status ustanove za razvoj najnaprednije informacijske i komunikacijske infrastrukture te uspostavljanje i održavanje središnjih nacionalnih servisa za Internet.

Podršku korisnicima pruža CARNetova Služba za podršku korisnicima koju je moguće kontaktirati na besplatni telefon 0800 CARNet (227638), mailom na adresu helpdesk@carnet.hr ili pozivom putem Skypea - kontakt carnet_helpdesk.


 
preskoči na navigaciju