preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 9. 2011. 10:34 | RSS

Početak projekta e-Dnevnik

Dana 5. rujna 2011. godine, s početkom nove školske godine započeo je CARNetov projekt e-Dnevnik, vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku. U pilot fazu ovog projekta uključeno je devet prvih razreda u tri srednje škole; XV. Gimnaziji, Gimnaziji Požega i Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru. U ove razrede 70 nastavnika ulazit će s tablet računalima, putem kojih će pristupati web aplikaciji e-Dnevnik u koju će upisivati nastavne sate, izostanke i ocjene.

Aplikaciju je izradio CARNet te ona ima sve funkcionalnosti postojeće razredne knjige uz dodatne funkcionalnosti koje omogućava uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT).

Uz postojeće funkcionalnosti koje sada ima razredna knjiga u papirnatom obliku, aplikacija će imati i dodanu vrijednost kroz sustav izvještaja koji će omogućiti analize u pedagoškom praćenju za sastavljanje izvještaja koji se pripremaju za sjednice nastavničkog vijeća. Na brz, jednostavan i pouzdan način razrednicima, nastavnicima i ravnateljima omogućit će razne izvještaje o ocjenama i izostancima, a postojat će i mogućnost alarmiranja razrednika o učenicima koji imaju velik broj negativnih ocjena ili izostanaka te alarmiranje ravnatelja o zaostacima u izvođenju nastavnih planova. Dodatna prednost bit će i onemogućene malverzacije oko neovlaštenog unosa kao i slučajevi krađe te slučajno ili namjerno uništavanje razredne knjige s kojima se ponekad suočavaju škole.

Planira se povezivanje e-Dnevnika s e-Maticom, kako bi se podaci mogli automatski povlačiti iz aplikacija, a u cilju smanjenja višekratnih unosa podataka.

Pristup aplikaciji imat će ravnatelji škola te djelatnici u pedagoškim službama (pedagog, psiholog i sl.). Predmetni nastavnici imat će pristup samo podacima o svom predmetu, dok će razrednici i djelatnici iz pedagoških službi imati pristup svim podacima o učeniku. Učenici će također imati mogućnost uvida u svoje ocjene te na taj način posredno i roditelji.

U kasnijim fazama projekta planira se uspostava repozitorija nastavnih priprema koji bi bili dani na korištenje svim nastavnicima, a oni bi ih mogli valorizirati te se planira u dogovoru s nadležnim agencijama dogovoriti bodovanje najboljih materijala.


 
preskoči na navigaciju