preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 1. 2011. 11:00 | RSS

CARNet u 2010. godini

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet je i tijekom 2010. godine nastavila rad na projektima i aktivnostima u skladu sa svojom vizijom i misijom. Tako je prošle godine poseban naglasak stavljen na uspostavu i održavanje stalnih veza prema ustanovama članicama te osiguravanje pristupa CARNet mreži za pojedinačne korisnike.

Početkom 2010. godine CARNet i Grad Opatija potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji, a nedugo nakon toga uslijedilo je potpisivanje istoga sporazuma između CARNeta, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i Grada Rijeke. Tijekom godine potpisan je i sporazum s Gradom Pulom, a u završnu fazu su ušli pregovori i s Gradom Osijekom. Svakako valja naglasiti da je dovršen projekt e-Split - projekt u okviru kojeg je izgrađena optička mreža s pet čvorišta, koja povezuje 158 lokacija tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, 115 lokacija akademske i obrazovne zajednice i 27  područnih tijela državne uprave u Splitu u jedinstvenu informatičku mrežu. Uveden je i novi alat za nadzor mreže temeljen na otvorenom kôdu, povećan broj CIX peeringa te je brzina prema CIX-u povećana na 10 Gbps. Uvedene su i dodatne veze na Internet, te je povećana pristupna brzina prema Internetu s 2 na 4 Gbps.

S ciljem poticanja razvoja lokalnih aplikacija za AndroidT platformu, Vipnet je u travnju prošle godine u suradnji s CARNetom i mjesečnikom Bug otvorio prvi hrvatski natječaj za najbolju aplikaciju za smart telefone na AndroidT platformi. Također, CARNet je u suradnji s Vipnetom svojim korisnicima omogućio novu metodu pojedinačnog pristupa CARNet mreži u kombinaciji s fiksnom linijom – usluga Homebox CARNet. Riječ je o usluzi omogućenoj isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika.

Prošle je godine započela i prva faza CARNetovog projekta pod nazivom Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju – ICT Edu. Od sredine mjeseca ožujka stranice projekta ICT Edu postale su dostupne svim korisnicima, dok je u svibnju organiziran stručni skup za voditelje regionalnih edukatora i regionalne edukatore. U sklopu projekta ICT Edu tijekom srpnja je održan stručni skup za edukatore, dok je u studenom ovaj projekt ušao u najdužu i najvažniju 7. fazu koja uključuje edukaciju svih nastavnika u hrvatskim osnovnim i srednjim školama.

Tijekom 2010. godine CARNet je na adresi http://www.edu.hr objavio novi portal koji predstavlja središnje mjesto za pristup CARNetovim uslugama dostupnim uz primjenu elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Također, na internetskoj stranici http://ispiti.skole.hr/ u veljači prošle godine objavljena je demo verzija državne mature kojoj mogu pristupiti svi zainteresirani te vježbati polaganje ispita.

CARNetova E-learning akademija svojom je završnom radionicom i svečanom dodjelom certifikata, održanom u lipnju 2010., postala bogatija za 58 stručnjaka za e-učenje, pa je tako ukupan broj obrazovanih stručnjaka dosegao brojku od 323. Jesenski rok za upis 8. generacije polaznika na program E-learning akademije bio je otvoren do sredine rujna, nakon čega je počela nastava za novih 60 polaznika.

U želji za osiguranjem dodatne edukacije postojećih i budućih korisnika iz sustava škola, CARNet je prošle godine razvio online tečaj o CARNetovom CMS-u. Valja naglasiti da je za tečaj „Izrada online tečaja pomoću Moodle-a“ CARNet po treći puta osvojio nagradu „Pečat Comenius EduMedia. Također, od studenog prošle godine CARNet je uključen i u Program Europske unije za cjeloživotno učenje.

Učenici osnovnih i srednjih škola mogli su i tijekom 2010. godine uz pomoć CARNetove online burze udžbenika razmjenjivati svoje udžbenike. Nakon tri godine postojanja, CARNetov Portal za škole u lipnju 2010. godine dobio novi izgled, a osmišljen je i realiziran novi vizualni identitet i logotip. U suradnji s Hrvatskim radijom, svim posjetiteljima Portala za škole omogućen je pristup brojnim obrazovnim i popularnim emisijama. U tu je svrhu na Portalu otvoren Audio kutak te je posebno razvijen Radio na zahtjev (Radio on Demand – RoD).

Tijekom lipnja 2010. u CARNetovoj su e-Knjižnici objavljene dvije nove knjige dok je u studenome cijela e-Knjižnica dobila novi izgled te su poboljšane njene funkcionalnosti. U e-Knjižnicu su dodana i dva nova časopsa – PC Chip i qLife, što predstavlja jednu od značajnijih novosti na domaćem tržištu digitalnih online izdanja. Također valja naglasiti da je uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i u realizaciji „Bulaja naklade“ i CARNeta, na stranici http://lektire.skole.hr svim korisnicima omogućen besplatan pristup cjelovitim djelima hrvatskih i stranih pisaca. Riječ je o djelima koja su na popisu obvezne školske lektire, ali i drugim naslovima.

U lipnju je u Dubrovniku održan godišnji skup GDLN EURASIA regije. Ovaj projekt Svjetske banke, CARNeta i Instituta Svjetske banke (WBI), a u organizaciji CARNeta, okupio je 26 sudionika iz 9 zemalja, sve redom stručnjaka iz područja obrazovanja na daljinu. CARNet je sudjelovao i u organizaciji 14. Smotre Sveučilišta u Zagrebu namijenjene učenicima završnih razreda srednjih škola, a podržao je i 2. natjecanje osnovnoškolaca u znanju o prometu putem Prometne učilice. Od prošlogodišnjih tečajeva održanih u organizaciji CARNeta valja izdvojiti i radionice o IBM tehnologiji te tečaj „Local Internet Registry Training Course“.

S ciljem informiranja studenata o svojim uslugama, CARNet je i lani održao seriju predavanja na fakultetima i visokim učilištima te su ukupno posjećene 53 visokoškolske ustanove. Od prošle godine CARNet i službeno svoje korisnike informira putem Facebooka i Wikipedije, a uveden je i novi kanal komunikacije prema korisnicima putem Skype-a koji pruža Služba za podršku korisnicima. U sklopu prošlogodišnjih aktivnosti osigurana je i podrška za sve novouvedene ili redizajnirane usluge u 2010 godini (DNS, Edu.hr, ICTEdu) a ponuđena je i aktivna podrška uvođenju SmartX sustava na Sveučilistu u Rijeci.

Kroz Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta, početkom srpnja 2010. započele su potvrde namjere upisa na fakultete po prijavljenim studijskim programima. U tu je svrhu uspostavljen sustav podrške korisnicima NISpVU sustava kroz koji je ukupno realizirano više od 25 000 poruka elektroničke pošte i  više od 44 000 telefonskih poziva. Također, zabilježeno je i više od 2 000 Skype poziva samo za NISpVU sustav.

Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje od 15. do 17. studenog održala se 12. CARNetova korisnička konferencija. Pod naslovom „Novi izazovi“ program konferencije ponudio je 62 rada, 14 radionica, 13 prezentacija, film, panel raspravu te jedan okrugli stol, a u sklopu same konferencije objavljeni su i pobjednici Webfestivala 2010 i CMS natjecanja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je novi Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom koji je na snagu stupio 8. travnja. Tim je pravilnikom omogućena registracija naplatnih domena te su definirana prava i obveze CARNeta kao organizacije kojoj je nadležna međunarodna organizacija dodijelila na upravljanje .hr domenu.

Kako bi se odgovorilo na sve veće i zahtjevnije potrebe korisnika, tijekom prošle godine nadograđeno je i CARNetovo superračunalo Chruncer. Zanimljivo je spomenuti da je za manje od 24 sata nakon što je novi kodek (VP8) i format (WebM) za web video predstavljen na Googleovoj IO konferenciji, CARNet organizirao eksperimentalnu implementaciju navedenog kodeka i WebM formata. Također, putem CARNetove MoD usluge 26. ožujka mogao se uživo pratiti prijenos sudara protonskih zraka u sklopu LHC eksperimenta.
CARNet je tijekom prošle godine nastavio s radom i na području sigurnosti pa su u prostorijama CARNeta održane radionice o osnovama mrežne forenzike, u suradnji Nacionalnog CERT-a i Ministarstva unutarnjih poslova. Nadalje, sredinom rujna izdana je i nova brošura o računalnoj sigurnosti kao vodič za računalne laike koji pomaže prepoznati opasnosti i nudi adekvatnu zaštitu. U suradnji s Večernjim listom ta je brošura otisnuta i distribuirana u 130 000 primjeraka.

Sve nabrojene aktivnosti jasno pokazuju da je CARNet tijekom prošle godine nastavio s radom na projektima i aktivnostima od važnosti za cijelu akademsku i istraživačku zajednicu.  Pored navedenih, ove se godine planiraju i neke nove aktivnosti vezane uz razvoj, primjenu i mogućnosti informacijske i komunikacijske tehnologije kao i suradnja s domaćim i međunarodnim organizacijama čije je djelovanje prvenstveno usmjereno ka CARNetovim korisnicima ali i široj javnosti. 


 
preskoči na navigaciju