preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 3. 11. 2010. 13:29 | RSS

Deset godina mreže GÉANT

GÉANT je brza europska komunikacijska mreža posvećena istraživanju i obrazovanju koja ovog tjedna slavi deset godina inovativnog i uspješnog rada. Od pokretanja u studenom 2000., GÉANT je transformirao europska istraživanja ponudivši namjensku mrežu za brzi protok podataka i omogućivši suradnju istraživača na ključnim opće korisnim projektima.

Istraživači zahtijevaju mogućnost zajedničke međunarodne suradnje i sigurne razmjene goleme količine podataka u stvarnom vremenu – međutim, ostvarenje pouzdane i dosljedne suradnje na ovoj razini najbolje se postiže internetskom mrežom neovisnom o komercijalnom internetskom prometu. Kao jedna od najnaprednijih i najkapacitivnijih svjetskih mreža, GÉANT je stvoren s ciljem pružanja mogućnosti i usluga za ispunjavanje ove stalno rastuće potrebe.

Prednosti GÉANT-a cjelovite su i dalekosežne. Kao i istraživači koji se na njega oslanjaju, GÉANT podržava ciljeve Europske unije, pomaže njezinim građanima, pomaže zajednicama diljem svijeta kroz razne projekte, primjerice upozoravanjem na katastrofe i primjenom telemedicine, te potiče inovacije u okviru tehnološke industrije. Projekti koji se oslanjaju na GÉANT uključuju veliki hadronski sudarač, predviđanje tajfuna na Filipinima, suradnju francuskih i tuniskih liječnika u liječenju epilepsije te projekt ASTRA koji se bavi rekonstruiranjem zvukova drevnih instrumenata.

Povezujući europske nacionalne istraživačke mreže putem vlastite podatkovne mreže od 50.000 km, GÉANT trenutno okuplja 40 milijuna korisnika u 40 europskih zemalja, uz dodatnih 45 milijuna korisnika, kroz međuveze s devet drugih regionalnih mreža. Valja napomenuti da je i CARNet mreža spoj prema globalnoj mreži - Internetu ostvarila putem GÉANT mreže, koju je izgradila i kojom upravlja međunarodna organizacija DANTE.

Podsjećamo, DANTE je neprofitna organizacija koja koordinira velike projekte koje sufinancira Europska komisija i djeluje u partnerstvu s europskom nacionalnim akademskim i istraživačkim mrežama (NREN-ovima) pri planiranju i izgradnji naprednih mreža namijenjenih istraživanju i obrazovanju, kao i pri upravljanju istima.

Kao najnaprednija istraživačka mreža na svijetu, GÉANT najavljuje nove ambiciozne planove za budućnost, objavljujući vremenski plan uvođenja veza brzine 100 Gbps tijekom 2012. s ciljem ispunjavanja eksponencijalno rastućih potreba korisnika. To povećanje kapaciteta na 100 Gbps na ključnim linijama, omogućit ćei korisnicima još bržu razmjenu podataka i učinkovitiju suradnju na ključnim opće korisnim projektima. Pri brzini od 100 Gbps cjelokupni sadržaj dvoslojnog Blu-ray diska (koji se obično koristi za dugometražne filmove) mogao bi se prenijeti mrežom za samo četiri sekunde.


 
preskoči na navigaciju