preskoči na sadržaj
.
Izdvajamo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 1. 12. 2009. 00:00 | RSS

Lansirana treća generacija projekta GÉANT

Nacionalne obrazovne, akademske i istraživačke mreže povezuju se na GÉANT mrežu kako bi osigurale bržu i neposredniju suradnju za svojih 40 milijuna korisnika.

“Internet sutrašnjice bit će definiran kroz mrežne inovacije i napredne korisničke usluge koje se uvode kao dio treće generacije uspješnog projekta GÉANT”, službeno je objavljeno danas, 1. prosinca 2009. tijekom lansiranja treće generacije ove mreže u Stockholmu, Švedska. Ovom je projektu, koji će trajati do 2013. godine, nedavno od strane Europske komisije u sklopu 7. Okvirnog programa dodijeljeno 93 milijuna eura. Jednako toliko dodijeljeno mu je i od europskih nacionalnih istraživačkih i obrazovnih mreža (NREN-ova) koje sudjeluju u projektu.

U središtu ovog projekta je GÉANT, širokopojasna pan-europska mreža koja osigurava naprednu međupovezanost između europskih NREN-ova putem 50 000 kilometara uglavnom optičkih vlakana. Kao rezultat, gotovo 40 milijuna korisnika iz obrazovne, akademske i istraživačke zajednice na preko 8 000 ustanova sada je u mogućnosti razmjenjivati velike količine podatka te usko surađivati na brojnim znanstvenim područjima i projektima diljem Europe, ali i šire.

“Veliki kapaciteti u procesuiranju podataka te dalekosežni linkovi mreže GÉANT osiguravaju Europi poziciju stjecišta istraživanja i edukacije koje okuplja najveće svjetske stručnjake.” izjavila je Viviane Reding, povjerenica Europske komisije za Informacijsko društvo i medije. “Financijska ulaganja Europske komisije u treću generaciju projekta GÉANT doprinose europskoj kompetitivnosti, ali također potiču i suradnju među istraživačima na svjetskoj razini. Europska komisija je predana u težnji da Europa zauzme vodeću poziciju u razvoju Interneta, a cilj je omogućiti suradnju na globalnoj razini koja bi također doticala i neke od ključnih društvenih izazova današnjice, poput pitanja klimatskih promjena, globalnih zdravstvenih problema te opskrbe energijom.“

GÉANT i nacionalne mreže zajedno čine područje usluge GÉANT-a (GÉANT Service Area). Ova “mreža svih mreža” nudi pouzdanu, besprijekornu i transparentnu povezanost krajnjih korisnika (end-to-end) te pripadajuću podršku uslugama, s ciljem uspostave najnaprednije međunarodne istraživačke mreže u svijetu. Raznovrsne usluge koje ova mreža nudi uključuju privatne virtualne mreže s osiguranim kapacitetom za posebno zahtjevne projekte, alate za praćenje mrežnih performansi i nadzor mreže te sigurne usluge autorizacije i roaminga. Ulažući u razvoj i inovaciju naprednih tehnologija i usluga kako bi se maksimizirala učinkovitost mreže i usmjerila korisnička iskustva, ova treća generacija projekta GÉANT cilja k održanju Europe na samom vrhu istraživačkog mrežarstva, e-Znanosti te utjecaja na kreiranje Interneta budućnosti.

Dai Davies, generalni menadžer DANTE-a, organizacije koja gradi i upravlja mrežom GÉANT u ime europskih NREN-ova, je izjavio: “Projekt GÉANT će se nastaviti na već postignutom odličnom uspjehu svojih prethodnika. Kao takav, on će europskim istraživačima omogućiti da iskoriste dodijeljenu propusnost i napredne usluge koje omogućavaju izravnu i neometanu međunarodnu suradnju. Pristup informacijama i suradnja u stvarnom vremenu na nizu znanstvenih područja su u srcu svih istraživačkih aktivnosti, od fizike do umjetnosti. Mogućnosti i pristupačnost koje nudi projekt GÉANT koristiti će pritom istraživačima diljem Europe.“

Doseg linkova GÉANT mreže doseže i druge regije svijeta, uključujući Sjevernu Ameriku (Internet2), Azijsko-pacifičku regiju (TEIN), Latinsku Ameriku (RedCLARA), središnju Aziju (CAREN), Mediteran (EUMEDCONNECT), Kinu (ORIENT), Subsaharsku Afriku (Ubuntunet Alliance) te područje oko Crnog mora (BSI).

Cilj je projekta također posvetiti se i izazovima digitalne razdjelnice između istraživačke i obrazovne zajednice, fokusirajući se na stabiliziranje troškova spajanja te unapređivanja linkova diljem Europe.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i GÉANT3

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom aktivno sudjeluje u GEANT projektima već osmu godinu za redom. 2004. godine CARNet se aktivno uključio u GEANT 2 projekt i svojim angažmanom utjecao na izgradnju i razvoj paneuropske mreže. Zbog dugogodišnjeg iskustva u radu na međunarodnim projektima, CARNet ima predstavnika u Upravnom odboru DANTE-a (DANTE Bord of Directors). 

Uključivanjem CARNeta u GEANT 3 projekt omogućeno je kvalitetno i intenzivno uključivanje hrvatskih znanstvenika i istraživača u međunarodne istraživačke projekte te povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovani (EHEA) prostor.


 
preskoči na navigaciju