preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 16. 3. 2009. 00:00 | RSS

Uvodna radionica projekta „Tesla u školi“

Prošlog se četvrtka, 12. ožujka 2009. u prostorijama CARNeta održala uvodna radionica u sklopu projekta „Tesla u školi“.

Sudionici ove uvodne radionice bili su nastavnici matematike, fizike, kemije i biologije iz srednjih škola diljem Hrvatske, njih pedeset odabranih prema unaprijed raspisanom kriteriju za odabir nastavnika za sudjelovanje u projektu.

Na uvodnoj su se radionici, između ostalog, sudionicima predstavili članovi projektnog tima te ih detaljno upoznali s aktivnostima koje ih očekuju tijekom trajanja projekta. Kako su ciljevi projekta  poticanje primjene digitalnih nastavnih materijala s Nacionalnog portala za udaljeno učenje „Nikola Tesla“, naglasak radionice bio je na praktičnoj primjeni e-sadržaja u nastavi, na osmišljavanju nastavnih metoda i oblika rada koji omogućuju kvalitetnu primjenu ICT-a u nastavi, te na poticanju primjene ostalih alata s ciljem informatizacije odgojno-obrazovnog sustava.

Na spomenutom portalu „Nikola Tesla“ nalazi se većina cjelina predviđenih nastavnim planom i programom predmeta matematike, fizike , kemije i biologije. Tijekom radionice posebna se pozornost posvetila potrebi sustavnog implementiranja e-sadržaja u proces učenja i poučavanja vodeći brigu o primjerenim oblicima i metodama rada te o predznanju, mogućnostima i interesima svakoga učenika.

Među ostalim, sudionicima radionice predstavljen i Portal za škole kao centralno mjesto za razmjenu znanja, nakon čega su nastavnici pozvani da osim nastavnih priprema i video zapisa nastavnih sati koji će proizaći po završetku ovog projekta, na Portalu za škole također objave svoje postojeće digitalne nastavne materijale. Objava digitalnih obrazovnih materijala na Portalu za škole namijenjena je prvenstveno nastavnicima u osnovnim i srednjim školama koji ih mogu koristiti u svom radu, ali isto tako i učenicima kao nadopuna nastave ili za samostalno učenje.

Prednost tih digitalnih obrazovnih materijala je u tome što se takvi nastavni materijali jednostavno mogu prilagođavati, unaprjeđivati i možda najvažnije – podijeliti s drugima. Upravo je ta međusobna suradnja pri objavi i dijeljenju digitalnih nastavnih materijala među nastavnicima u osnovnim i srednjim školama jedan od glavnih ciljeva Portala za škole.

Sljedeće druženje organizirano je početkom srpnja 2009., na završnoj radionici koja će se održati u Zagrebu i na kojoj će se pobjednicima natjecanja i njihovim školama dodijeliti vrijedne nagrade.


 
preskoči na navigaciju