preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 7. 9. 2015. 11:04 | RSS

ISE webinar o provođenju Eratostenovog eksperimenta

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu Inspiring Science Education projekta (Inspirativnih dana u Hrvatskoj) održala je webinar pod nazivom "Eratostenov eksperiment uz ISE scenarije učenja: Suvremeno podučavanje mjerenja opsega Zemlje". Webinar je održan 9. rujna a sudionike je upoznao s procesom provođenja Eratostenovog eksperimenta uz pomoć ISE scenarija učenja, i to za osnovnu i srednju školu, kao i s jednostavnim e-alatima za njegovu realizaciju.

Webinar je održan putem Adobe Connect komunikacijskog i kolaboracijskog alata na adresi http://connect.carnet.hr/webinar/.

O eksperimentu

Zbog velikog interesa hrvatskih škola i pozitivnih povratnih informacija dobivenih od nastavnika koji su u svojim školama proveli ovu aktivnost u ožujku 2015. godine, također u sklopu Inspiring Science Education projekta, Eratostenov eksperiment ponovit će se 22. rujna a moći će ga provesti i škole diljem svijeta. Podsjećamo, u ožujku 2015. godine provelo ga je 507 škola diljem svijeta, od čega čak 129 škola iz Hrvatske a više od 20 njih ga je realiziralo koristeći spomenuti ISE scenarij učenja.

Eratostenovim eksperimentom mjeri se opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za njega je potreban samo štap i sunčeva sjena.

Svi koji planiraju sudjelovati u novom eksperimentu a nisu bili u mogućnosti pratiti webinar, isti mogu pogledati na ovoj adresi.

ISE projekt financira se iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), a cilj mu je popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije.


 
preskoči na navigaciju