preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 10. 12. 2014. 10:17 | RSS

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvoreni Laboratoriji aplikacija

I studenti Sveučilišta u Rijeci, nakon studenata Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, imaju mogućnost dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija.

Otvaranje dva laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu, zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija. Laboratoriji će ujedno stvoriti dodatne prilike za umrežavanje dvaju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava.

"Izuzetno mi je drago što otvaranjem laboratorija na Sveučilištu u Rijeci omogućavamo pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima svim studentima. Očekujemo da će laboratoriji uvelike pomoći u unaprjeđivanju sustava obrazovanja te da će postati jedna od infrastrukturnih jezgri za projekt e-Škola, kao katalizator novih modela i sadržaja učenja. Ovo što radimo je razvijanje koncepta pametne specijalizacije jer, i simbolički, riječ je o pametnim uređajima i integraciji sveučilišta, partnera i zajednice. Ovi laboratoriji jedan su od simbola pametne specijalizacije u Rijeci, kao temelj stvaranja jedne od novih riječkih industrija. Pozivam sve studentice i studente da i sami pristupe programu dodatnog obrazovanja i tako stvore nove prilike za svoj osobni razvoj" – naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin.

"Zadovoljstvo mi je danas u Rijeci otvoriti još dva Laboratorija aplikacija koje smo realizirali u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i tvrtkom Samsung. Stavljajući riječkim studentima na raspolaganje ova dva laboratorija sigurni smo da smo uređaje i opremu dali u prave ruke budući da ovi mladi studenti sada imaju priliku realizirati svoje ideje i nastaviti obrazovanje koristeći najmodernije tehnologije. CARNet će i dalje prepoznavati i podupirati projekte koji će stvarati obrazovane i kompetentne stručnjake spremne da se znanjem i idejama uspješno priključe tržištu rada i tržišnoj utakmici koja se vodi u svijetu novih tehnologija" izjavio je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet.

Samsungovi laboratoriji aplikacija, na Kampusu i Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, opremljeni su nastavničkim računalima, tablet računalima, SmartTV prijamnicima i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima fakulteta.

Također, laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

"Zahvaljujem u ime Tehničkog fakulteta Sveučilištu u Rijeci, CARNetu i Samsungu, što je upravo jedan od laboratorija uređen i na Tehničkom fakultetu. To je u svakom slučaju važan iskorak u izobrazbi studenata tehničkog fakulteta u informacijskih tehnologijama. Fakultet već niz godina sudjeluje s gospodarstvom, pa tako i sa značajnim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj, u razvoju laboratorijske nastavne podrške u informacijskim tehnologijama.

Također, područje ICT-a je uključeno u nastavni kurikulum svih četiriju studija Tehničkog fakulteta, a naročito u studiju računarstva, na kojem je izobrazba započela 2008. godine, otvaranjem preddiplomskog studija odnosno 2010., otvaranjem diplomskoga studija" dodao je dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Goran Turkalj.

Prilikom otvorenja laboratorija aplikacija u Rijeci, studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci video-konferencijom su se povezali s kolegama iz Osijeka, gdje je nedavno otvoren prvi laboratorij.

"Izuzetno me raduje otvorenje novog laboratorija aplikacija u Hrvatskoj, kao dio globalne predanosti poboljšanju obrazovanja i pomoći u stvaranju radnih mjesta budućnosti. Samsungov program digitalnog obrazovanja trenutno obuhvaća više od 45.000 školaraca i 6000 nastavnika diljem svijeta.

U sklopu europske strategije, do 2019. godine osigurat ćemo pristup najnovijim tehnologijama u obrazovanju za više od 400.000 mladih u Europi. Prepoznali smo i golem potencijal studenata i učenika u Hrvatskoj te vjerujem da će dodatno umrežavanje fakulteta u Osijeku i Rijeci biti poticaj stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Ponavljam, od iznimne je važnosti približiti akademski razvoj poslovnom razvoju budućih stručnjaka, kako bi mladi imali priliku raditi i razvijati svoja znanja i vještine koje su temelj razvoja budućih tehnologija" - zaključio je Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics.


 
preskoči na navigaciju