preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 17. 3. 2014. 09:28 | RSS

Održan prvi CARNEtov masovni otvoreni online tečaj

Uspješno je završen prvi CARNetov masovni otvoreni online tečaj u kojemu je sudjelovalo više od 440 polaznika. Tečaj pod nazivom CARNet Moodle MOOC bio je otvoren svim zainteresiranima bez naknade, pa su uz CARNetove korisnike tečaj pohađali i brojni zainteresirani polaznici iz regije.

CARNet Moodle MOOC započeo je 29. siječnja 2014. godine a trajao je šest tjedana. Polaznici su izuzetno pozitivno ocijenili tečaj, pa CARNet planira održati tečaj za novu grupu polaznika ujesen, a također i razviti najmanje jedan novi masovni online tečaj.

Tečaj je namijenjen prvenstveno nastavnicima na svim obrazovnim razinama, ali i svima ostalima koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodle-u, najrasprostranjenijem sustavu za upravljanje učenjem otvorenog koda. Kako bi što bolje iskoristili mogućnosti virtualne komunikacije, tečaj je ponudio aktivnosti zanimljive i iskusnim korisnicima Moodle-a koji su ovim putem nesebično podijelili svoje bogato iskustvo korištenja online tečajeva u nastavi s manje iskusnim polaznicima.

Polaznici su mogli birati koje aktivnosti će ispuniti, a ovisno o tome mogli su zaraditi jednu ili više od tri ponuđene značke: Polaznik, Dizajner ili Istaknuti polaznik. Osamdesetak polaznika osvojilo je značku Polaznik, njih više od sedamdeset osvojilo je značku Dizajner, a sve uvjete za značku Istaknuti polaznik ispunilo je sedamdesetak polaznika. Čini se da je mogućnost dobivanja značaka dodatno motivirala polaznike na učenje, a nekoliko polaznika osvojilo je sve tri značke.

Sadržaj tečaja je obogaćen video materijalima koji su doprinijeli bržem usvajanju i prenošenju znanja o alatu Moodle. Polaznici su rado sudjelovali u zajedničkim diskusijama, rješavanju testova, izradi zajedničkog rječnika kao i u drugim aktivnostima. U tečaju je primijenjen novi način evaluacije demo tečajeva polaznika koje nisu ocjenjivali mentori kao do sada, već su polaznici međusobno ocjenjivali tečajeve.

Polaznike je tijekom trajanja tečaja pratilo osam mentora koji su pokretali diskusije, pratili rad polaznika i odgovarali na njihove upite. Anketa o polaznicima tečaja dala je uvid u profil polaznika. Većina polaznika su žene, dolaze iz redova nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama i imaju više od deset godina iskustva u nastavi. Nešto manji broj polaznika dolazi iz visokoškolskih ustanova, ali i komercijalnih tvrtki i javnih ustanova. Oko 70% polaznika došlo je iz redova CARNetovih korisnika, a isti postotak nikada do sada nije pohađao ni jedan masovni otvoreni online tečaj.

Anketni upitnik za evaluaciju tečaja kao i forum na tu temu dali su CARNetu  dragocjene povratne informacije polaznika koje će biti ugrađene u daljnji razvoj tečaja za grupe polaznika koji će pohađati tečaj u budućnosti, kao i za razvoj masovnih online tečajeva na druge teme. Angažiranost i motiviranost polaznika tijekom tečaja, kao i opće zadovoljstvo polaznika tečajem iskazano u anketnom upitniku bilo je vrlo visoko što pokazuje CARNetu da su masovni otvoreni online tečajevi pravi put za stručno usavršavanje nastavnika u području primjene informacijsko komunikacijskih tehnologija u nastavi.


 
preskoči na navigaciju