preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 1. 2014. 12:01 | RSS

Sinergijom do popularizacije znanosti

U organizaciji CARNeta, 3. i 17. prosinca 2013. održale su se vizionarske radionice u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE). ISE projekt se financira iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP). Podsjećamo, glavni cilj ISE projekta je popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem informacijsko komunikacijskih tehnologija (interaktivnih simulacija, aplikacija, obrazovnih igara, itd.).

Prva vizionarska radionica održala se 3. prosinca 2013. godine videokonferencijskim spajanjem sa sedam udaljenih lokacija, a okupila je 80 sudionika i to predstavnike znanstveno-istraživačkih i zajednica koje rade na popularizaciji znanosti, nastavnike iz 11 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, predstavnike Agencije za odgoj i obrazovanje te predstavnike CARNeta.

CARNet je prvom vizionarskom radionicom za cilj imao upoznati prisutne s projektom i njegovim ciljevima, te ujediniti znanstvenike i nastavnike kako bi zajedničkim aktivnostima ostvarili glavni cilj ISE projekta.
Druga vizionarska radionica održala se 17. prosinca u Zagrebu, a okupila je donosioce odluka i to ravnatelje 11 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske (koje su već uključene u projekt), predstavnike Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnike gradova i županijskog vijeća te predstavnike CARNeta.

Cilj druge vizionarske radionice bio je također upoznati prisutne s projektom i njegovim prednostima, upoznati se s trenutnim stanjem na području primjene tehnologije u poučavanju prirodoslovnih predmeta, kurikularnim pristupom tom poučavanju te sa strategijom za razvoj obrazovanja, naglašavajući one dijelove strategije koji su vezani uz primjenu IKT-a.

Prisutnima je predstavljeno vrlo zanimljivo istraživanje koje pokazuje utjecaj sociodemografskih obilježja na interes za ljetne škole znanosti, kao i analiza upitnika kojeg su ispunili sudionici prve vizionarske radionice, gdje se moglo vidjeti u kojem omjeru nastavnici imaju mogućnosti i koliko koriste tehnologiju u svojoj nastavi, koliko se stručno usavršavaju te na koje sve prednosti i poteškoće nailaze.

Rezultate spomenutih istraživanja kao i druge ishode vizionarskih radionica potražite na adresi http://www.carnet.hr/ise/radionice.


 
preskoči na navigaciju