preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 16. 11. 2012. 09:20 | RSS

Susret ELA alumna na CUC-u 2012

U sklopu četrnaeste CARNetove korisničke konferencije CUC 2012, u utorak 13. studenoga održan je drugi po redu godišnji susret alumna E-learning akademije. Tema susreta bili su otvoreni  obrazovni  sadržaji (eng. Open Educational Resources – OER) te inicijative koje podupiru trendove „otvaranja“ sadržaja u obrazovne svrhe: Pariška deklaracija o otvorenim obrazovnim sadržajima (OER) i Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu.

Putem videokonferencijskog prijenosa Karolina Grodecka s krakovskog sveučilišta AGH-UST pričala je o poljskim inicijativama u kreiranju otvorenih obrazovnih sadržaja i predstavila najveće poljske projekte otvorenog sadržaja - Digitalnoj školi, otvorenim udžbenicima te razlozima zbog kojih je važno stvaranje slobodnih i otvorenih obrazovnih sadržaja.

U drugom dijelu susreta viša savjetnica Zavoda za školstvo Republike Slovenije i voditeljica slovenskog nacionalnog projekta e-kompetentni učitelj, Nives Kreuh, prezentirala je slovenske projekte informatizacije školstva ponajprije kroz razvoj digitalnih kompetencija nastavnika i razvoj digitalnih nastavnih materijala.

Polaznicima je bilo zanimljivo čuti na koji način su nastavnici, vođeni kroz natječaje Ministarstva obrazovanja i savjetovanje Zavoda za školstvo, u timovima izrađivali digitalne nastavne materijale, koji su u Sloveniji objavljeni pod Creative Commons licencom.

Osim prezentacije primjera sudionici, gostujući predavači i organizatori imali su priliku povesti zanimljivu raspravu o otvorenosti sadržaja, autorskom pravu, institucionalnoj, ali i nacionalnoj podršci te mnogim drugim pitanjima važnima za unapređenje obrazovnog sustava.

Više o susretu pogledajte na http://www.carnet.hr/ela/jubilarne_aktivnosti/susret_alumni.

 


 
preskoči na navigaciju