preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 5. 2012. 14:28 | RSS

Novi CARNetovi online tečajevi

CARNet je sredinom travnja 2012. godine objavio dva nova online tečaja za samostalno učenje – „Igre u Moodle-u“ i „Korištenje Jinga u nastavi“. Tečaj za samostalno učenje „Igre u Moodle-u“ namijenjen je nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola kao i visokoškolskih ustanova članica CARNeta koji online tečajeve u Moodle-u žele učiniti zanimljivijim za svoje učenike i studente te pomoću igara povećati njihovu motivaciju za učenje.

Neke od igara dostupnih u Moodle-u su: Milijunaš, Vješalo, Sudoku, Zmije i ljestve. Preduvjet za uspješno svladavanje tečaja je poznavanje sustava Moodle, poglavito Testova, Rječnika i Baze pitanja. Korisnici koji nisu koristili sustav Moodle mogu proučiti tečaj za samostalno učenje „Izrada online tečaja pomoću Moodle-a“, ili se mogu prijaviti na verziju tečaja uz podršku mentora u trajanju od šest tjedana. Više o tečaju pročitajte na adresi http://www.carnet.hr/moodle/igre_u_moodleu.

Tečaj za samostalno učenje „Korištenje Jinga u nastavi“ namijenjen je nastavnom osoblju ustanova članica CARNeta, koje pomoću snimki zaslona i događaja na zaslonu računala želi učenicima i studentima olakšati korištenje računala u nastavi.

Jing se može i na druge načine koristiti u nastavi potpomognutoj tehnologijom, na primjer, davanjem povratne informacije pomoću snimke zaslona računala i audio snimke glasa učitelja ili nastavnika.

Sve dodatne informacije o ovom tečaju možete saznati na adresi
http://www.carnet.hr/moodle/koristenje_jinga_u_nastavi.

Tečajevi su dostupni svim korisnicima CARNeta kroz sustav Moodle na adresi https://moodle.carnet.hr/. Nakon pristupanja sustavu korisnici mogu pronaći ove tečajeve u bloku Priručnici. Napominjemo da je za pristup tečajevima potrebno posjedovati elektronički identitet u sustavu AAI@EduHR.

Tečajevi su također dostupni nastavnom osoblju koje ih želi održavati svojim učenicima i studentima putem CARNetove usluge e.T. – e.Tečajevi za primjenu u nastavi. Za otvaranje vlastitog e. Tečaja potrebno je ispuniti obrazac na adresi
http://www.carnet.hr/e-tecajevi_za_primjenu_u_nastavi/zahtjev_otvaranje_etecaja.

Za korisnike koji žele implementirati igre u Moodle-u i Jing u svoju nastavu, CARNet je priredio i dvije radionice koje su održane u četvrtak 3. svibnja u prostorijama CARNeta u Zagrebu. Ukupno četrnaest polaznika prisustvovalo je trosatnim radionicama. Polaznici su kreirali najmanje dvije različite igre u Moodle-u, rješavali su igre koje su kreirali njihovi kolege i izradili video upute i vizualnu povratnu informaciju za polaznike svog testnog tečaja uz pomoć Jinga.

Većina polaznika je pozitivno ocijenila radionicu te smatra da će usvojeno znanje moći primijeniti u nastavi. Dok su neki polaznici očekivali više gotovog nastavnog sadržaja pripremljenog unaprijed, nekoliko njih je izrazilo želju za većim brojem ovakvih radionica. Voditeljice radionica bile su Mirela Carev i Gordana Jugo.

 


 
preskoči na navigaciju