preskoči na sadržaj
.
E-učenje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 16. 1. 2012. 10:20 | RSS

Početak 2. semestra nastave u jubilarnoj godini CARNetove E-learning akademije

Prijelazna radionica koja će se održavati od 13. – 16. veljače označit će početak nastave 2. semestra još jedne generacije polaznika programa CARNetove E-learning akademije, online obrazovnog programa za korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju.

E-learning akademiju (ELA-u) čine tri specijalizirana programa na kojima se polaznici mogu obrazovati za e-learning managere, course designere ili e-learning tutore, pa će ovisno o odabranom programu učiti o teoriji projektnog menadžmenta primijenjenog na projekte e-učenja, proučavati alate i metodologiju za e-učenje koji stoje na raspolaganju budućim course designerima ili savladavati vještine vođenja nastave u online okruženju.

Nastavne aktivnosti na ELA-i uključuju tematske diskusije, pisane zadatke, kreiranje e-portfolia, istraživanje alata za e-učenje i projektni rad, a polaznici u pojedinim aktivnostima sudjeluju individualno ili u grupama. Kako bi pratili razvoj ovog promjenjivog znanstvenog i praktičnog područja, programi ELA-e se sa svakim novim izvođenjem revidiraju i ažuriraju te uključuju nova saznanja i teme poput univerzalnog dizajna materijala za e-učenje, alata društvenog softvera i weba 2.0, mobilnog učenja, novih teorija učenja, npr. konektivizma, financiranja projekata e-učenja putem europskih linija financiranja i sl.

Prijelazna radionica jedna je od tri radionice koje se održavaju uživo, dok većinu nastave tijekom dva semestra, koliko traju programi E-learning akademije, polaznici pohađaju online. Prvi semestar zajednički je za sva tri programa, dok se u drugom semestru polaznici specijaliziraju za područja koja su odabrali upisom na određeni program. Za polaznike je prijelazna radionica prilika je da se po drugi puta susretnu s kolegama s kojima su do tada surađivali online te da se upoznaju s tutorima koji će ih voditi kroz drugi semestar. 

Radionica uključuje i niz zanimljivih predavanja pozvanih predavača i stručnjaka na području primjene e-učenja u Hrvatskoj od čega valja izdvojiti teme poput komunikacijskih vještina u e-obrazovanju, upravljanja projektima u obrazovnom okruženju te izrade obrazovnih materijala u sustavu za upravljanje učenjem Moodle. Polaznicima će na prijelaznoj radionici biti prezentiran i E-learning laboratorij, skup resursa i alata razvijenih specijalno za E-learning akademiju koji stoje na raspolaganju polaznicima akademije.

E-learning laboratorij obuhvaća alate poput sustava za upravljanje učenjem (LMS) Moodle, Ilias, A-tutor i Chamilo, alata za ocjenjivanje, alata za izradu konceptualnih mapa, podcasting alata, wikija, bloga, e-portfolia, alata društvenog umrežavanja i označavanja te mnogih drugih.

Jubilarna 10. generacija ELA-e

Ove će godine E-learning akademiju upisati 10. jubilarna generacija polaznika. ELA-u je do sada uspješno završilo 375 polaznika iz Hrvatske, ali i zemalja regije (Srbije, BiH, Kosova i Makedonije) , a devetu je generaciju upisao njih čak 81.

Povodom jubilarne generacije tim E-learning akademije planira i niz aktivnosti koje uključuju seriju webinara koji će se baviti različitim temama vezanim uz e-čenje, radionice uživo o kompetencijama online poučavatelja, okrugli stol te niz drugih događanja na temu korištenja IKT tehnologije u obrazovanju.  

Upisi i prijave na jubilarnu generaciju ELA-e počinju u svibnju ove godine. Više o E-learning akademiji, uvjetima upisa, ali i planiranim jubilarnim aktivnostima saznajte na adresi www.carnet.hr/ela.


 
preskoči na navigaciju