preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 5. 11. 2009. 00:00 | RSS

CARNetovi stručnjaci na jubilarnoj 20. konferenciji KOM2009

Ove se godine u Opatijskom hotelu Adriatic, od 23. do 25. studenog održava jubilarna, 20. po redu konferencija KOM. Riječ je o konferenciji koja okuplja stručnjake s područja elektroničke komunikacijske tehnologije i normi u informatici. Ovogodišnje teme konferencije su: Mreže i mrežne tehnologije, Komunikacijske i Internet usluge te Sigurnost i zaštita.

CARNet će se na ovogodišnjem KOM-u predstaviti s tri predavanja i jednom radionicom. U okviru teme Mreže i mrežne tehnologije, predavači Bojan Schmidt i Ivana Golub govorit će o Nadzornom sustavu CARNet mreže, dok će Tomislav Štivojević i Srđan Vukovojac svoj rad o Internet protokolu IPv6 u CARNet mreži predstaviti pod temom Komunikacijske i Internet usluge.

Istog će se dana održati i radionica pod nazivom „PulaFreeAir – Slobodna mreža Pule na slobodnom softveru" koju vode Albert Novak iz CARNeta i Dejan Gambin iz Grada Pule. Naime, suradnjom Grada Pule, Sveučilišta, CARNeta i lokalnih udruga korisnika bežičnih pristupnih tehnologija, temeljenoj na otvorenim sustavima i standardima, razvijena je gradska bežična mreža za slobodnu komunikaciju koja pokriva otvorene urbane prostore i omogućava lakšu komunikaciju građana i posjetitelja Pule. Na navedenoj radionici bit će prikazan uspostavljeni sustav, a bit će i praktično demonstrirani sustavi i tehnologije koje su se koristile.


Posljednji dan konferencije posvećen je temi Sigurnost i zaštita u okviru koje će Branko Mažar predstaviti svoj rad pod nazivom Sigurnosni nadzor lokalne mreže – OSSEC. Bit će to prilika da se objasni na koji način sustavi za otkrivanje neuobičajenih ili nedozvoljenih aktivnosti doprinose sigurnosti računalnih sustava i mreža te prezentiraju mogućnosti i najčešći načini korištenja programskog paketa OSSEC.

Konferenciju KOM i ove godine organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Primorsko-goranska županija i firma CASE.


 
preskoči na navigaciju