preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 18. 5. 2009. 00:00 | RSS

Radionice mrežne forenzike za djelatnike MUP-a

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i Ministarstvo unutarnjih poslova RH pokrenuli su u ponedjeljak, 18. svibnja 2009. godine prvu od dvije radionice iz mrežne forenzike za obuku djelatnika MUP-a RH za kvalitetniju borbu protiv zlouporabe Interneta.

Tematika radionice obrađuje principe arhitekture i upravljanja Internetom, metode anonimizacije na Internetu, metode pronalaženja vlasnika Internet domena i adresnog prostora, aktualne Internet usluge i osnove kriptografije.

S obzirom na vrlo brzi tehnološki razvoj Interneta i uz njega povezanih usluga s jedne strane i uzlaznih trendova cyber kriminala u svijetu, Nacionalni CERT i MUP RH su obostrano inicirali održavanje radionica mrežne forenzike za djelatnike MUP-a. Radionice će trajati tjedan dana, a koncept radionica se sastoji od predavanja i konkretnih vježbi, na kojima će polaznici tečaja usvajati praktična znanja. Sve će se održati u prostorijama CARNeta, u moderno opremljenoj učionici mrežnih tehnologija, u kojoj će svaki polaznik imati svoje računalo i brzi pristup Internetu i uslugama.

Nakon završetka tečaja, polaznici će moći uspješnije rješavati slučajeve koji su vezani uz zlouporabe Interneta i uz njega povezanih usluga. Ovo je druga radionica koja je implementirana specijalno za djelatnike MUP-a RH, a prva je u organizaciji CARNet CERTA bila održana 2004. godine, te predstavlja kontinuitet suradnje između CARNeta i MUP-a RH.

U Republici Hrvatskoj bilježimo kontinuirani porast svih oblika kaznenih djela koja se odnose na računalni kriminalitet (dječja pornografija na računalnom sustavu ili mreži, povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava, računalno krivotvorenje i računalne prijevare). Sukladno tome raste i broj prijavljenih kaznenih djela i osoba, kao i broj izvršenih pretraga elektroničkih i pripadajućih uređaja, koji u posljednje tri godine bilježi značajan rast. Broj prijavljenih osoba porastao je pet puta, a broj prijavljenih kaznenih djela 13 puta, dok broj pretraga elektroničkih uređaja bilježi rast od skoro četiri puta.

Nacionalni CERT je osnovan 2008. godine temeljem Zakona o informacijskoj sigurnosti kao nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, a ustrojen je kao zasebna organizacijska jedinica unutar Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet). Provođenje ovih radionica predstavlja jedan od prvih operativnih zadataka Nacionalnog CERT-a.


 
preskoči na navigaciju