preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 21. 4. 2009. 00:00 | RSS

CARNet pokrenuo novu uslugu - CARNet Cruncher

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet predstavila je 21. travnja 2009. svojim punopravnim ustanovama članicama novu uslugu – CARNet Cruncher.

CARNet Cruncher je usluga kojom se, na vremenski ograničeni period, CARNetovim punopravnim ustanovama članicama na raspolaganje stavlja superračunalo opremljeno sa višestrukim procesorima, velikom količinom radne memorije i velikom količinom diskova. Radi se o poslužitelju visokih performansi koji pruža rješenja koja uključuju potpunu paletu računanja visoke zahtjevnosti (high-performance computinga) i diskovnog prostora (storage) što omogućuje korisnicima izbor scale-out i scale-up rješenja koja će osigurati fleksibilnost te omogućavati korisniku koncentriranje na znanstveni rad umjesto na detalje vezane uz računalne sustave i upravljanje podacima.

Područja primjene ove usluge su računalna biologija, računalna kemija, fizika i srodne znanosti, matematičko modeliranje i statistika, medicinska istraživanja i slikovna dijagnostika, multidisciplinarna istraživanja, meteorološka, klimatska i ekološka predviđanja i sl.

Trenutni performanse računala uključuju 16 Intel Itanium procesora, 256GB radne memorije i brze diskove (15000rpm), a u budućnosti je planirana nadogradnja sustava kojom bi se povećao broj procesora. Usluga je bazirana na RedHat 5.3(ia64) SGI ProPack™  linuxu i nije moguće instalirati drugi operacijski sustav. Korisnicima se nudi potpuni nadzor nad računalom, uključujući samostalno dodavanje korisnika i programske podrške, a u skladu s uvjetima korištenja usluge. U iznimnim situacijama diskovni prostor se može povećati, a prema dogovoru između ustanove članice i CARNeta.

Punopravne ustanove članice koje u računalno potpomognute istraživačke svrhe imaju potrebu za ovakvim sustavom pogodni su kandidati za korištenje ove usluge. Korištenje usluge je vremenski ograničeno na period od dva (2) mjeseca, nakon čega članica nema pravo koristiti ovu uslugu do dvanaest (12) mjeseci, ovisno o dužini korištenja kao i raspoloživosti same usluge. U vrijeme kada je računalo stavljeno na raspolaganje korisniku, on ima pravo koristiti 100% kapaciteta računala. Pristup usluzi se dodjeljuje principom prvenstva prijave.

Dodatne informacije o CARNet Cruncher usluzi potražite na www.carnet.hr/carnetcruncher ili nam pošaljite mail na adresu cruncher@carnet.hr.
 


 
preskoči na navigaciju