preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 17. 11. 2016. 11:17 | RSS

24 godine Interneta u Hrvatskoj

17. studenoga 1992. godine, prije 24 godine, uspostavljena je prva međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetov čvor u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je započelo doba Interneta u Republici Hrvatskoj te je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet postala prvi pružatelj internetskih usluga (Internet Service Provider - ISP) u državi. 

Prve ustanove koje su koristile internetsku vezu bile su Sveučilišni računski centar – Srce, Ekonomski fakultet u Osijeku, Elektrotehnički fakultet u Zagrebu (danas FER), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Tehnički fakultet u Rijeci. Sljedećih nekoliko godina CARNet je bio jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj koje je pružao bez nadoknade, ne samo akademskoj zajednici, već svim građanima Republike Hrvatske.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet danas nudi više od 70 usluga u rasponu od obrazovanja i osposobljavanja do internetske povezanosti, multimedije, računalne sigurnosti i korisničke podrške te povezuje gotovo 1 400 škola i više od 250 akademskih ustanova, od kojih 35 pripada zdravstvenoj zajednici.  


 
preskoči na navigaciju