preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 9. 2015. 16:11 | RSS

Najava Eratostenovog eksperimenta u rujnu 2015. godine

Dana 23. rujna po drugi put u 2015. godini će se održati Eratostenov eksperiment - globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Napominjemo da je eksperiment moguće provesti i 22. i 24. rujna, ovisno o vremenskim uvjetima i o dogovoru sa školom s kojom je vaša škola povezana za provođenje eksperimenta.

U sklopu eksperimenta učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći obični štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja. U ožujku 2015. u eksperimentu je sudjelovalo gotovo 507 škola diljem svijeta, a nama je posebno zanimljiv podatak da je sudjelovalo čak 129 škola iz Hrvatske.

Vrijedi istaknuti i da se u sklopu provođenja eksperimenta provodi foto-natjecanje koje će najsretnijeg od vas odvesti na inozemno stručno usavršavanje o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. 

Više o provođenju eksperimenta dostupno ja na ovoj adresi.

Naglašavamo da je prvo što je potrebno napraviti što prije za sudjelovanje u eksperimentu - PRIJAVA ŠKOLE, i to putem službenog weba. Što prije to napravite, prije ćete biti povezani s drugom školom (naziv vaše škole potrebno je upisati na engleskom jeziku te bez dijakritičkih znakova, npr. Primary school Franjo Krezma umjesto Osnovna škola Franje Krežme). Napomena: Ukoliko sudjeluje više nastavnika iz iste škole, svaki nastavnik iz škole zasebno se prijavljuje.

Zanima vas što je Eratostenov ekspriment i kako ga provesti, a pritom steći priliku za osvajanje vrijedne nagrade? Pogledajte webinar o provođenju Eratostenovog eksperimenta.

Pogledajte i upute za provođenje Eratostenovoog eksperimenta uz korištenje ISE scenarija učenja.

Eksperiment se provodi u sklopu Inspiring Science Education projekta koji se financira iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), a CARNet, kao nacionalni koordinator ISE projekta, poziva vas da se priključite eksperimentu te na taj način postanete dio ISE projekta i ujedno ispunite gotovo sve aktivnosti iz projekta. Ispunjavanjem ove aktivnosti, ostvarujete pravo na besplatne edukacije koje organiziramo u sklopu ISE projekta. Listu do sada održanih edukacija pogledajte na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija, gdje će pravovremeno biti najavljene i sve buduće radionice ili webinari koje planiramo organizirati.  

Detaljne upute za priključivanje eksperimentu nalaze se i na ovoj adresi.

Imate li pitanja za CARNetov ISE tim? Kontaktirajte nas mailom na ise-prijava@carnet.hr, porukom na Facebooku ili telefonom na broj +385 1 666 1 739.

O Eratostenu

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici.To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.


 
preskoči na navigaciju