preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 7. 2015. 14:56 | RSS

Nova usluga izdavanja elektroničkih certifikata – TCS

U suradnji s Organizacijom GÉANT (prije DANTE i TERENA), CARNet nudi novu uslugu izdavanja elektroničkih certifikata. Izdavatelj certifikata je tvrtka DigiCert, umjesto dosadašnje tvrtke Comodo, s kojom je Organizacija GÉANT sklopila ugovor.

Prednost nove usluge je u tome što od 1. srpnja 2015. godine mogućnost dobivanja elektroničkih certifikata imaju sve CARNet članice, a ne samo punopravne članice.

Uz dosadašnju mogućnost korištenja samo poslužiteljskih certifikata, ustanove članice mogu koristiti i ostale vrste certifikata: klijentske certifikate, code signing certifikate, grid certifikate, document signing certifikate i extended validation certifikate.

Ubrzan je i postupak  izdavanja certifikata, budući da DigiCert ne vrši provjeru svakog pojedinog zahtjeva (Domain Control Validation), već se nakon kreiranja korisničkog računa za ustanovu provjeri ustanova i domene koje ona koristi i nakon toga se svi certifikati izdaju čim administrator ustanove odobri zahtjev. Ovaj postupak odnosi se na "standardne", odnosno Organization Validation (OV) certifikate. Prilikom izdavanja Extended Validation (EV) certifikata, koje ustanove članice također sad mogu koristiti, DigiCert vrši temeljitiju provjeru ustanove putem e-maila i telefonskog poziva kontakt osobama.

Upravljanje certifikatima vrši se isključivo preko DigiCert-ovog portala, tako da će svi administratori i korisnici morati imati otvorene korisničke račune na DigiCert-ovom portalu. Definirani su i novi uvjeti korištenja usluge stoga dosadašnja imenovanja više neće bit valjana te će za izdavanje novih certifikata biti potrebna nova imenovanja ovlaštenih osoba. Novi uvjeti korištenja usluge definirani su u dokumentu CDA0059, a obrasci i opis postupka imenovanja nalazi se ovdje.

Detaljnije informacije o usluzi možete pročitati na stranicama https://certifikati.carnet.hr/.


 
preskoči na navigaciju