preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 5. 6. 2015. 09:26 | RSS

Održana dva predavanja na WP Meetupu

Dana 29. svibnja 2015. godine održana su tri predavanja na 8. Zagreb WordPress Meetupu, od kojih su dva vodili djelatnici CARNeta. O počecima WordPressa, trenutnom stranju i budućim planovima u korištenju ove CMS platforme u CARNetu govorio je Tomislav Negulić, stručnjak za edukacijske tehnologije u odjelu Podrške obrazovanju. Redizajn usluge Javnog poslužitelja naziv je predavanja kojeg je održao Nikola Mišić, djelatnik Odjela za razvoj usluga.

Tomislav je pokrio ulogu i korištenost WordPressa u CARNetu još od 2006 godine kada je WordPress korišten kao platforma za osobne blogove polaznika unutar E-learning akademije. Prvo iskustvo sa multisite instancom bio je temelj za daljne uvođenje WordPressa u CARNetove usluge kao što je blog e-obrazovanje te prepoznavanje istog kao potencijalna platorma za korištenje u edukaciji u školama.

Veći broj radionica je pronašao svoje mjesto u školama u kojima su nastavnici obučavani kako izraditi stranice projekata u WordPressu. Prihvaćanjem WordPress zajednice te pružanjem tehničke podrške u organizaciji redovnih meetupova CARNet je pokazao da WordPressu ima mjesta u uslugama CARNeta te objavljivanjem svojih usluga From.hr kao i Javnog poslužitelja pokazao da vjeruje WordPress CMS-u. Inače dvije najveće multisite instalacije u Hrvatskoj su unutar CARNeta.

U zadnjem predavanju meetupa, Nikola je pričao o potrebi redizajna usluge Javnog poslužitelja i primjenjenim rješenjima. Nakon uočenih sigurnosnih propusta, poteškoća u održavanju i korištenju usluge, odlučeno je o redizajnu i uspostavi jedinstvenog CMS sustava. WordPress je odabran zbog svoje intuitivnosti sučelja, izbora dodataka i tema te dostupne multisite instalacije.

Ukratko je predstavljena arhitektura sustava, koja se sastoji od tri zasebna servera na kojima su povezane usluge administracije usluge, DNS-a, maila, LDAP baze te same WordPress multisite instalacije. Administrativna aplikacija upravlja ostalim uslugama preko sistemskih akcija napisanih u Perlu.

Predstavljeni su i osnovni kriteriji za instalaciju dodataka i tema, te proces održavanja i korištenje dodatnih alata i tehnologija u svrhu održavanja nastalog rješenja. Rezultat svega je stabilno, mogućnost za napredne korisnike da naprave i nešto atraktivnije stranice. Usluga je besplatna za sve koji na nju ostvaruju pravo, a više informacija možete pročitati na stranici http://www.carnet.hr/javni_posluzitelj.

Snimke oba predavanja dostupne su na portalu http://mod.carnet.hr/.

 

 


 
preskoči na navigaciju