preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 20. 11. 2014. 10:02 | RSS

Projekt Inspiring Science Education na ovogodišnjem CUC-u

Dana 19. studenog 2014. godine na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2014 u Hotelu Antunović održani su finale natjecanja POTEZ (Populariziraj Tehnologijom Znanost) i Inspiring Science Education (ISE) radionica pod nazivom Big Ideas in Science – izrada scenarija učenja za inovativno poučavanje potpomognuto IKT-om.

Natjecanje POTEZ održalo se u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, koji ima za cilj popularizirati znanost i prirodoslovne predmete putem postojećih e-learning resursa. Projekt je financiran iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Potez

POTEZ je bio jedno dugo putovanje, započeto s više od 70 zainteresiranih nastavnika od kojih je dobiveno 19 konačnih prijavljenih, izvrsnih radova, i krug se sužavao sve do CUC-a 2014. Stručni žiri sastavljen od predstavnika CARNeta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Znanstveno – edukativno zabavnog centra te nastavnika koji koriste IKT u nastavi imao je jako tešku ulogu odabira konačnih pobjednika. U konačnici je odabrano troje finalista, najbolji od najboljih u ovoj tijesnoj borbi.

Treće mjesto i tablete su osvojile nastavnice Adrijana Leko i Ivana Knezović iz OŠ dr. Franjo Tuđman iz Šarengrada s temom „Voda – uvjet života: svojstva vode.“ Drugo mjesto i prijenosna računala osvojile su nastavnice Ina Pendić i Suzana Poljak iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja s temom „Sir Cumference and the dragon of Pi“. Pobjednik POTEZ-a je nastavnik Nedeljko Begović iz gimnazije Matija Antun Reljković iz Vinkovaca s temom „Gibanje kuglice niz kosinu i pad sa stola“ te je za nagradu dobio TACCLE stručnu konferenciju u talijanskom Urbinu 2015. godine.

Gotovo puna dvorana Tomislav 2 konferencijske sobe, uz izravni prijenos putem videolinka, uveličala je ovu svečanu priliku na kojoj su pobjednici proglašeni, a svi prisutni su imali priliku poslušati kratka izlaganja finalista i pobliže se upoznati s njihovim radovima. Sudeći po gromkom aplauzu svi posjetitelji natjecanja, koje je ujedno bilo i refleksivna radionica u sklopu ISE projekta, složili su se s odabirom finalista.

Prikazan je i kratki video u kojemu su prikazani svi radovi prijavljeni na POTEZ, te je na zanimljiv i dinamičan način prikazao težinu konačnog odabira pobjednika.

Big Ideas in Science

Kao jedna od prvih radionica na konferenciji održana je radionica Big Ideas in Science – izrada scenarija učenja za inovativno poučavanje potpomognuto IKT-om, koja je imala za cilj podučiti nastavnike novim načinima stvaranja scenarija učenja i korištenju brojnih informatičkih aplikacija.

Radionica i predavanje je održano u konferencijskoj sobi Strauss, i prisustvovalo je 20 nastavnika. Aleksandra Mudrinić Ribić predstavila je Google Docs aplikaciju za stvaranje i dijeljenje dokumenata čijoj upotrebi se polako priklanja sve veći broj nastavnika, dok je Jasminka Maravić pokazala kako se popunjavaju scenariji učenja u obrascu propisanom od strane EU.

U drugom dijelu radionice pristutni nastavnici su marljivo izradili svoje scenarije za koje su materijale preuzeli iz raznih nastavnih jedinica na portalu Nikola Tesla. Nastavnici su mogli dosta toga naučiti, no ovo je samo jedan dio procesa kojeg svi trebaju proći u procesu osuvremenjivanja školstva.
 


 
preskoči na navigaciju