preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 9. 2014. 09:33 | RSS

Završena aktivnost radnih skupina u okviru projekta ICT Curricula

Dana 31. kolovoza 2014. godine u sklopu IPA projekta ICT Curricula, radne su skupine završile s izradom međupredmetnih modula kurikula, priručnika i scenarija za digitalne nastavne materijale za osam predmeta od 5. do 8. razreda. U radu pet radnih skupina sudjelovalo je 40 stručnjaka od čega 35 nastavnika iz predmetnih područja te pet IKT stručnjaka iz poslovnog sektora, a sve pod vodstvom predmetnih savjetnika, djelatnika partnerske institucije Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tijekom dvomjesečnog rada, radne su skupine razvile sveukupno 24 modula međupredmetnog kurikula iz pet predmetnih područja: hrvatskoga jezika, engleskoga jezika, matematike i fizike, kemije i biologije te geografije i povijesti integriranih s informatikom. Ovaj kurikul temeljen je na Nacionalnom okvirnom kurikulu, a objedinjuje sedam dvodimenzionalnih i jedan trodimenzionalni kurikul s jasno postavljenim ishodima učenja za svaku nastavnu jedinicu te digitalnim nastavnim materijalima koji prate nastali kurikul i priručnikom za učitelje o implementaciji međupredmetnog kurikula i digitalnih nastavnih materijala.

Kurikul predviđa u prosjeku deset nastavnih jedinica po predmetu kroz četiri modula (5. do 8. razred), osim za kemiju i fiziku koje obuhvaćaju četiri do pet nastavnih jedinica u dva modula (7. i 8. razred). Nastali međupredmetni kurikul, priručnik za implementaciju i digitalni nastavni materijali proći će i fazu testiranja u tri osnovne škole tijekom studenoga i prosinca 2014. nakon čega će se prema rezultatima testiranja izvršiti potrebne prilagodbe na sadržajima kako bi oni postali javno dostupni učenicima i učiteljima putem CARNetovog Nacionalnog portala za učenje na daljinu „Nikola Tesla“ te sustava za upravljanje učenjem Loomen.

U cilju prenošenja znanja o metodama određivanja i pisanja ishoda učenja, učenja usmjerenog na učenike i stvaranje online sadržaja kolegama učiteljima iz drugih predmeta,  u pripremi su radionice za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja informatike, koje će se održati tijekom listopada 2014. Osim radionica, u pripremi su i webinari na kojima će predmetni učitelji, čiji predmeti su obuhvaćeni kurikulom kao i učitelji informatike, imati priliku upoznati se s projektnim rezultatima kroz demonstraciju nastalih sadržaja.
 


 
preskoči na navigaciju