preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 21. 6. 2013. 10:14 | RSS

Održan drugi radni sastanak partnerskih timova projekta ECOLAV

Dana 6. i 7. lipnja 2013. godine u Berlinu je održan drugi radni sastanak partnerskih timova projekta ECOLAV (Environmental Competences towards LAbour market and Vet systems), projekta pokrenutog u okviru potprograma Leonardo da Vinci – partnerstva (Program za cjeloživotno učenje) Europske unije, u kojem Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet sudjeluje kao partner iz Hrvatske.

Projektom se nastoje identificirati relevantne ekološke kompetencije vezane za potrebe tržišta rada te načini njihove integracije u strukovno obrazovanje u partnerskim zemljama – Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj i Hrvatskoj.

Na drugom radnom sastanku održanom u Berlinu, predstavnici partnerskih timova imali su se prilike upoznati sa sustavima strukovnog/stručnog obrazovanja u Njemačkoj i Češkoj kao i s ciljevima i radom škotske neprofitne vladine organizacije koja se bavi razvojem, procjenom i nagrađivanjem kvalifikacija stečenih u okviru zaposlenja, na fakultetu ili u školi te koja odobrava strukovne kvalifikacije stečene u Škotskoj (osim fakultetskih diploma).

Ova škotska organizacija pod nazivom Scottish Qualifications Authority (SQA) razvija kurikulume za sve vrste kvalifikacija i programe izobrazbe za pojedine kvalifikacije za koje su materijali dostupni u online obliku te polaznici programa ispite mogu polagati diljem svijeta. Na taj način nastoje se educirati različiti profili stručnjaka s praktičnim znanjima i kompetencijama, koji ovisno o promjenjivim potrebama tržišta rada, lako mogu promijeniti posao posjedujući stečene kompetencije. Ključne kompetencije zaposlenika definirane u Engleskoj su: komunikacija, računanje, rješavanje problema, digitalne kompetencije, rad s ljudima.

Sastanak je ugostio dva predavača. Stefan Knauer iz tvrtke Innung des Kraftfahrzeuggewerbes Berlin predstavio je projekt razvoja e-mobilnosti ulaganjem u proizvodnju i korištenje električnih automobila u Njemačkoj, osvrćući se na nedostatak i potrebu za razvojem kompetencija različitih profila radnika i stručnjaka koji su potrebni za proizvodnju i održavanje ove vrste vozila.

Gost predavač je bila i gđa Olesia Muschenko iz organizacije Recognition in Germany, jedne od inicijativa njemačkog ministarstva obrazovanja, koja putem programa „Integration through Training” nastoji imigrantima u Njemačkoj, putem informiranja i savjetovanja, pomoći u što uspješnijoj integraciji na tržištu rada.

Hrvatski tim iz CARNeta je na ovom radnom sastanku predstavio rezultate istraživanja o kompetencijama zaposlenika u hrvatskim tvrtkama vezano za održivo korištenje tehnologije („pametna“ nabava računalne opreme, energetski učinkovito korištenje računalne opreme, elektronički otpad i sl.), provedenog među 22 organizacije iz javnog i privatnog sektora. Ujedno su prezentirani i rezultati sastanka dionika iz područja strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj i ostalih obrazovnih programa vezanih za zaštitu okoliša, na kojem je također posebno težište stavljeno na stjecanje kompetencija u području održivog korištenja računalne tehnologije.

Sljedeći radni sastanak partnerskih timova projekta ECOLAV održat će 3. i 4. listopada 2013. godine u organizaciji škotskih partnera u Glasgowu. Više informacija o projektu pogledajte na web stranicama projekta na adresi http://www.carnet.hr/o_carnetu/eu_projekti/ecolav.


 
preskoči na navigaciju