preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 6. 7. 2013. 10:10 | RSS

CARNet i HAKOM predstavili rad o HAKOMetru

Dvanaesta po redu međunarodna konferencija o telekomunikacijama, ConTEL 2013, održala se u Zagrebu od 26. do 28. lipnja 2013. godine. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i ideja o raznim temama u području informacijske i komunikacijske tehnologije povezanima s modernim telekomunikacijama.

Na ovogodišnjem ConTEL-u Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet predstavila se radom o alatu HAKOMetar, razvijenom u suradnji s Hrvatskom agencijom za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Riječ je o alatu koji služi za ispitivanje kvalitete usluge širokopojasnog pristupa mreži operatora. U spomenutom radu, kojeg su zajedno napisali stručnjaci iz CARNeta i HAKOM-a, opisani su rezultati dosadašnjeg korištenja alata te njegova primjena u svrhu povećanja transparentnosti i postizanja mrežne neutralnosti.

Sam HAKOMetar predstavljen je javnosti početkom studenog 2012. godine kada je i predan na slobodnu uporabu svim korisnicima širokopojasnog pristupa Internetu, kako bi iz svojih domova mogli provjeriti odgovara li kvaliteta zakupljene usluge i ugovorenoj kvaliteti usluge.

Rad "Can HAKOMetar be Used to Increase Transparency in the Context of Network Neutrality?" zajednički potpisuju autori Mario Weber, Velimir Švedek i Zdravko Jukić iz HAKOM-a, te Ivana Golub i Tihana Žuljević iz CARNeta.


 
preskoči na navigaciju