preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 4. 4. 2013. 13:33 | RSS

GÉANT3plus – nastavak GÉANT projekta

U ponedjeljak, 1. travnja 2013. godine počeo je novi dvogodišnji infrastrukturni projekt GÉANT3plus u kojem je Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet punopravna članica međunarodnog paneuropskog konzorcija. Riječ je o projektu koji Europska unija podržava i sufinancira s više od 40 milijuna eura u sklopu 7. okvirnog programa Europske Unije (Framework Programme - FP7), dok je ukupna vrijednost projekta veća od 80 milijuna eura.

Zahvaljujući prethodnim generacijama GÉANT projekta uspostavljena je napredna paneuropska mrežna infrastruktura GÉANT za potrebe istraživača i njihovih projekata unutar jedinstvenog europskog istraživačkog prostora (European Research Area – ERA).

GÉANT je pan-europska akademska i istraživačka mreža koja na vlastitoj optičkoj infrastrukturi osigurava međusobnu povezanost europskih akademskih i istraživačkih mreža kapacitetima do 100Gbit/s te povezanost Europe s drugim kontinentima. Osim internetske povezanosti, GÉANT osigurava i niz naprednih mrežnih servisa: 1/10/100Gbit/s povezanost točka-točka (point-2-point), eduroam, perfSONAR, Multidomain Bandwidth on Demand (MD BoD) i dr.

U projektu GN3plus, uz 37 europskih akademskih i istraživačkih mreža (National Research and Education Network, NREN) te NORDUNet (predstavnik 5 nordijskih NREN-ova), TERENU i DANTE kao koordinatora, u svojstvu partnera sudjeluje i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Partner CARNeta u svojstvu treće strane (Third Party) je Sveučilišni računski centar - Srce.

Kao i u prethodnim generacijama projekta doprinos CARNeta i Srca u ovom je projektu važan kako zbog velikog doprinosu u ljudskim resursima (ukupan doprinos CARNeta i Srca je 152 čovjek-mjeseca kroz dvije godine) tako i ukazanog povjerenja pojedincima iz obje ustanove: Ivana Golub (CARNet) je voditeljica projektne aktivnosti SA4 (Activity Leader) dok su kolege Damir Regvart (CARNet), Branko Radojević (CARNet) i Miroslav Milinović (Srce) voditelji zadataka (Task Leader) unutar aktivnosti JRA1, SA7 i SA5. Ivan Marić (Srce) imenovan je za predsjednika Izvršnog odbora projekta GN3plus na sastanku Skupštine GN3plus održanom 14. ožujka 2013. g. u Copenhagenu.

O projektu

Projekt GÉANT3plus obuhvaća aktivnosti u svim područjima relevantnim za osiguranje kontinuiranog poboljšanja i operative na mreži GÉANT, podržavajući kontinuirana poboljšana kako mrežnih tako i usluga s dodanom vrijednošću usmjerenih na korisnike diljem GÉANT uslužnog područja. GÉANT3plus će dodatno ojačati i nadograditi do sada realizirane GÉANT projekte:

  • Isporukom usluga svjetske klase istraživačkim i obrazovnim zajednicama, nadovezujući se na uspjeh GN3 projekta
  • podrškom rastu istraživačkih i obrazovnih zajednica u Europi, kako u širinu tako i dubinu, te ih izložiti talentima bilo gdje se nalazili
  • inovativnošću kako bi se zadovoljile potrebe zajednice, i ulogom katalizatora kako bi inovacije pretvorili u konkurentnost europskog ICT sektora
  • prikupljanjem i razmjenom znanja o mrežnim tehnologijama i uslugama putem suradnje i zajedničkog okupljanja partnera.

Nove inicijative i aktivnosti će se odvijati u području višedomenskih mrežnih usluga, gdje GN3plus planira isporučiti brzih, učinkovitih i naprednih usluga, razvoj operativne podrške u svim domenama upravljanja i povećanju sigurnosti kako bi se osigurao integritet usluge i zaštita mrežnih resursa. Ove inicijative i aktivnosti će biti dopunjene razvojem aplikacijskih usluga u federiranom okruženju - kao što su mobilni i bežični roaming – podržane sigurnim autentikacijsko i autorizacijsko infrastrukturnim (AAI) meta-servisnim okruženjem za individualne korisnike u istraživačkoj i obrazovanoj zajednici.

Aktivnosti umrežavanja (Networking Activities, NA) će osigurati upravljanje (NA1) i podršku za sve aktivnosti GN3plus s punim opsegom interne i eksterne komunikacije, promociju, međunarodne odnose i poslovni razvoj (NA2, NA3 i NA4). Poseban naglasak na aktivnosti umrežavanja će se odnositi prema podršci i poticanju pokretanja starih i novih usluga među korisnicima u bliskoj suradnji s nacionalnim akademskim i istraživačkim mrežama .

Aktivnosti zajedničkog istraživanja (Joint Research Activities, JRAs) će biti usmjerene na kritične analize budućih mrežnih tehnologija i aplikacija s pogledom na buduću implementaciju nadolazećih tehnologija na kojim je GÉANT zajednica imala značajan utjecaj.

Više informacija o GÉANT-u možete pronaći na stranici www.GÉANT.net ili na http://www.carnet.hr/o_carnetu/medunarodna_suradnja/geant.

 


 
preskoči na navigaciju