preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 3. 2013. 13:12 | RSS

Održan skup "Hrvatska u oblacima"

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, u suradnji sa svojim tehnološkim partnerima, organizirala je 14. ožujka 2013. godine seriju stručnih predavanja pod nazivom: “Hrvatska u oblacima”. Cilj predavanja bio je pružiti jednostavan pregled računarstva u oblacima (engl. cloud computing) i tehničkih rješenja za izradu podatkovnih mreža novih generacija, primjenjivih za akademsku zajednicu.

Na predavanjima su bila prikazana hardver i softver rješenja izgradnje cloud podatkovnog centra i cloud usluge, s naglaskom na novim Internet protokolima koji će podržati izgradnju vrlo brzih računalnih mreža. U dvadeset minutnim izlaganjima, jedanaest predavača vodećih tvrtki u svijetu predstavili su svoja tehnička rješenja za izradu podatkovnih mreža i centara novih generacija tj. "Što je potrebno za izgraditi oblak" (engl. cloud computing).

Prezentirani su i budući smjerovi razvoja cloud computinga (npr. istaknut trend u sve većoj virtualizaciji mrežnih elemenata – tj. "sistemci postaju mrežari"). Istaknuta je i potreba za izgradnjom brzih agregacijskih i jezgrenih optičkih komunikacijskih mreža u Hrvatskoj (paketske mreže s brzinama od 30 Gbit/s). Na predavanjima su predstavljeni načini zaštite sustavnih dijelova i podataka unutar oblaka.

Na pozvanom predavanju Državnog hidrometeorološkog zavoda - DHMZ predstavljen je sustav WIS (WMO Information System) Svjetske meterološke organizacije (WMO), te njihovog korištenja cloud tehnologije u sakupljanju, izradi i prezentaciji numeričkih vremenskih prognoza za potrebe simulacije vremena i klime.

Predavanju su se odazvali CARNet sistem inženjeri te predstavnici većine davatelja telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, a skup je svojim dolaskom podržao i pomoćnik ministra te voditelj uprave za e-Hrvatsku g. Darko Parić.

Snimke predavanja bit će uskoro dostupne na CARNet MoD portalu na adresi http://mod.carnet.hr.

Više informacija potražite na adresi http://www.carnet.hr/cloud2013.


 
preskoči na navigaciju