preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 3. 2011. 13:58 | RSS

Pokrenut novi CARNetov pilot projekt CREDU

Pilot projekt Pogranični program izobrazbe u strukovnom školstvu u polju tradicijskih načina gradnje – CREDU započeo je 20. siječnja 2011. godine. Projekt je pokrenula Graditeljska škola Čakovec u suradnji s tehničkom školom Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző iz Nagykanisze te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet.

Podrškom pilot projektima CARNet želi potaknuti uporabu komunikacijsko informacijskih tehnologija te prikazati obrazovnoj, akademskoj i široj zajednici prednosti njihove primjene. Tijekom projekta učenici i nastavnici Graditeljske škole Čakovec i tehničke škole iz Nagykanisze upoznat će na nekoliko lokaliteta ruralne tradicijske arhitekture u županiji Međumurskoj i regiji Zala:

  • tehnologiju građenja ruralne arhitekture i organizaciju prostora
  • tipologiju, zakonitosti podneblja i klime koja je utjecala na strukturu
  • odabir materijala za građenje
  • oblikovanje objekata i njihovo ambijentalno uklapanje.

Nakon upoznavanja lokaliteta učenici i nastavnici će ih snimati, iscrtavati tehničke dokumente u digitalnoj formi te ih pohranjivati na zajednički portal u obliku digitalnog arhiva.

Arhiv će se neprekidno dopunjavati novom tehničkom dokumentacijom s novih lokaliteta. Na taj će se način kontinuirano stvarati baza dokumenata o dosad nezabilježenim objektima te objektima koji svakodnevno trebaju održavanje i onima koji već imaju snimke ali ne i digitalizirane. Izdat će se i priručnik koji će prikazati kulturološke i graditeljske vrijednosti onih objekata čija je dokumentacija arhivirana. Tijekom projekta izvoditi će se i praktični dio obnove lokaliteta.

Više o projektu saznajte na službenim stranicama CREDU-a na adresi http://www.credu.skole.hr/.


 
preskoči na navigaciju