preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 1. 7. 2010. 09:09 | RSS

Registracija naplatnih domena u RH

Prema odredbi Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (članak 59.) od 1. srpnja 2010. godine u Republici Hrvatskoj omogućena je registracija naplatnih sekundarnih domena.

Pravilnikom se željelo svim korisnicima pružiti jednaka mogućnost u ostvarivanju prava na virtualni identitet, tako da su imena besplatnih domena precizno definirana. No za sve korisnike koji imaju želju za dodatnim domenama, ili iz bilo kojeg razloga žele domenu drugačijeg naziva od onog koji im pripada besplatno, od 1. srpnja 2010. imaju mogućnost registracije takvih domena.

Registracija naplatnih sekundarnih domena omogućena je svim pravnim i fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, i to jedna naplatna domena za fizičke osobe i udruge, a devet naplatnih domena za pravne osobe. Registracija naplatnih domena obavlja se isključivo putem ovlaštenih registrara, a cijenu registracije određuju sami registrari.

Korisnici naplatnih sekundarnih domena ove domene mogu koristiti u bilo koju svrhu (komercijalne svrhe, za predstavljanje proizvoda, usluga i projekata, ili u nekomercijalne svrhe). S obzirom da nema uvjeta za naziv domene, korisnici se moraju strogo pridržavati Pravilnika, odnosno suzdržavati se od registracije domena kojima bi kršili tuđa prava (zaštićeni žigovi i robne marke). Tako registrirane domene ne smiju se prodavati ili davati na korištenje trećim osobama. Domena će se brisati ako se utvrdi da ju isključivo ili pretežno koristi osoba koja nije registrirana kao korisnik te domene ili da je registrirana protivno odredbama Pravilnika. Isto tako, temeljem članka 22. Pravilnika, nije dozvoljena registracija tehničkih pojmova, zemljopisnih imena i generičkih pojmova od interesa za informacijski prostor Republike Hrvatske.


 
preskoči na navigaciju