preskoči na sadržaj
.
Aktualno
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 12. 2009. 09:43 | RSS

CARNet povezao više od 1370 škola

CARNet povezao više od 1370 škola

U sklopu suradnje CARNeta i tvrtke Cisco dosad je više od 1370 osnovnih i srednjih škola povezano s CARNetovom Cisco IP mrežom. U sklopu inicijative razvoja “povezanih škola”, projekt „e-Otoci“ povezuje škole na hrvatskim otocima s kopnom. Navedeni projekt omogućuje nastavnicima da održe virtualnu nastavu učenicima na otocima uz pomoć video i multimedijalne opreme preko IP mreže.
 

CARNetova inovativna upotreba Ciscovih usmjerivača integriranih usluga omogućila je spajanje 21 škole smještene na otocima oko Rijeke, Zadra, Šibenika, Trogira i Dubrovnika s regionalnim školama na kopnu. Ciscov usmjerivač integriranih usluga uveden je u svaku od tih škola te povezuje pametne ploče, opremu za videokonferencije i osobna računala u mrežu širokog područja (WAN mrežu) temeljenu na WiMAX i mikrovalnoj tehnologiji. ISR usmjerivač pomaže u unaprjeđenju kvalitete usluga, što u kombinaciji s WiMAX tehnologijom osigurava ispravno prioritetiziranje prometa i kvalitetu doživljaja potrebnu za udaljeno podučavanje.  

“Sve donedavno samo je nekoliko škola u najvećim gradovima imalo pristup kompjuterski baziranom obrazovanju, što je dovodilo do podijeljenosti i razdora. Primjerice, roditelji su često znali zbog školovanja djece odseliti iz udaljenijih krajeva, npr. s otoka, ili poslati svoju djecu na školovanje u druge krajeve kako bi im pružili najbolje šanse za uspjeh u životu.

Osim toga, učenicima se sviđa što je e-učenje zabavno, lako se koristi i sadržaj se može jednostavno ponoviti ako nešto nisu isprva razumjeli. Mogu sami odabrati vrijeme i mjesto učenja. Učenici su uglavnom više motivirani, što dovodi do primjetnog porasta razine aktivnosti i sudjelovanja u nastavi”, naglasio je ravnatelj CARNeta, g. Zvonimir Stanić. 


 
preskoči na navigaciju