preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 5. 2. 2018. u 11:39 sati |

Sigurnost na internetu

Kada se priča o sigurnosti na internetu prvenstveno se misli na tajnost i cjelovitost vlastitih osobnih podataka, sigurnost vlastitog računala, čuvanja tajnosti vlastitog mrežnog i mail prometa, a u zadnje vrijeme možda najpopularnije pristupa stranicama internet bankarstva.

Da bi se ostvarila zadovoljavajuća razina sigurnosti potrebno je na postojeći operacijski sustav instalirati određene programe za obranu od različitih vrsta malicioznog softvera. Sama instalacija najmodernijih zaštitnih programa nije dovoljna za zadovoljavajuću razinu sigurnosti jer niti jedan sigurnosni sustav nije 100% siguran. Potrebna je i određena količina znanja tj. informatičke pismenosti i svijesti o mogućnostima i sigurnosnim aspektima prilikom pregledavanja sadržaja na internetu. Veza na internet podrazumijeva i određenu razinu odgovornosti u smislu održavanja računala i mreže koja tu vezu koristi.

Današnji maliciozni softver sve je sofisticiraniji, a sve češće ima za cilj zaraziti korisničko računalo bez da to korisnik primijeti. Time napadač može iskorištavati računala drugih korisnika za razne maliciozne aktivnosti uz zagarantiranu anonimnost. Kako bi zaštitili sebe i druge na internetu korisnici bi trebali osigurati minimalnu sigurnost računala.

Ono što se u današnje vrijeme smatra minimalnom sigurnošću računala je:

 • redovito instaliranje zakrpa za operacijski sustav kojeg koristite
 • obavezno korištenje antivirusnog softvera (neki od besplatnih alata za osobnu upotrebu su Avast, AVG, Comodo, Avira, PCTools i sl.)
 • što češće i redovito ažuriranje antivirusnog softvera, te zakazano skeniranje računala npr. jednom tjedno
 • obavezno korištenje vatrozida (eng. firewall). Windows operacijski sustav ima ugrađen vatrozid, ali uputno je korištenje i alternativnih rješenja. (neki od besplatnih alata za osobnu upotrebu su ZoneAlarm, Comodo, PCTools i sl.).

Neki proizvođači nude i integrirana rješenja kombinacije anti-virusa i vatrozida (Comodo Internet Security)

Preporuča se korištenje:

 • korištenje korisničkih računa bez administratorskih ovlasti
 • korištenje alternativnih operacijskih sustava (razne Linux distribucije)
 • korištenje alternativnih mrežnih preglednika (Firefox, Opera i sl.)
 • korištenje alternativnih klijenata e-pošte (Thunderbird i sl.)
 • korištenje anti-spyware alata (Spybot, Ad-Aware i sl.).

Više o sigurnosnim preporukama i recenzijama alata možete pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog CERT-a.

Ono što bi svakako trebalo izbjegavati tj. nikada ne činiti je:

 • otkrivanje korisničke lozinke putem elektroničke pošte, tj. otkrivanje korisničke lozinke uopće
 • otvaranje nesigurnih i sumnjivih stranica (pogotovo različite hakerske stranice, pornografske stranice i sl.)
 • otvaranje poruka elektroničke pošte za koju niste sigurni tko je pošiljatelj (sumnjivi nazivi poruke, sumnjivi pošiljatelj ili poruke poslane "samom sebi")
 • pokretanje sumnjivih programa
 • ostavljanje osobnih podataka i adrese e-pošte po sumnjivim stranicama.

NAPOMENA

CARNET Abuse služba ne pruža tehničku podršku za instalaciju i konfiguraciju sigurnosnih alata navedenih na ovim stranicama kao niti za dijagnostiku i otklanjanje posljedica računalnih napada na sustave pojedinih korisnika.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju